Karusellen: Matematik

Karusellen är en struktur som är enkel att använda med olika ämnesinnehåll. Nedan följer ett exempel från en matematiklektion. Fokus på denna lektion var att dela upp tal på olika sätt. Eleverna var uppdelade i grupper om 3. Sju bord med stolar runt var uppställda i klassrummet. På varje bord låg några miniwhiteboards, EN penna och ETT sudd. Jag hade skrivit olika tal vid de olika borden, t.ex. 50, 80 och 100.

Elevernas uppgift var att tillsammans komma på så många olika sätt att dela upp talet på som möjligt, på 30 sekunder. Jag numrerade eleverna 1-3 och gav nr 1 rollen som skrivare, kollade att alla förstod uppgiften och satte igång timern. Febril aktivitet utbröt.Tiden gick fort, men eleverna bröt och roterade till nästa bord där ett nytt tal väntade.

IMG_1447

Foto: Jennie Wilson

När timern startade skulle de komma på fler sätt att dela upp talet på – som inte var samma som den förra gruppens. Nu var det nr 2 som var skrivare. Vi roterade ett par gånger till och bytte skrivare varje gång. Sedan fick eleverna i gruppen välja ut en lösning som de ville visa för gruppen. Vi noterade att grupperna använt flera olika räknesätt och att det var blandat med enkla och svåra lösningar.