Struktur: Inspireras

Inspireras är en struktur där eleverna tillsammans i par eller grupper löser ett problem för att sedan gå runt i klassrummet och titta på hur andra grupper löst samma problem. Denna struktur kan anpassas efter olika ämnesinnehåll. Vi har använt oss av inspiratören i allt från matematik vid problemlösning eller huvudräkning till svenska vid fri skrivning, sagoberättande, grammatik, ordkunskap och ordklasser. Elever som har svårt med abstraktion och att fantisera? Välj då strukturen: Inspiratören!

Med Inspireras synliggör du lärandet i en grupp då eleverna får se olika sätt att lösa samma problem. Eleverna får därmed olika aspekter och lösningar och blir inspirerade till nya tankar. Strukturen skapar en förståelse för att det inte alltid finns bara ett rätt svar och eleverna lär sig att förtydliga sina tankar inför andra strukturer inom KL. Eleverna lär sig att dokumentera sina tankar och motiverar även eleverna att förklara så tydligt de kan så att de andra i klassen inte missuppfattar. Strukturen bidrar alltså till att lära eleverna hur de redovisar en egen lösning för en mottagare. Detta är en enormt viktig förmåga i skolan och i livet!

  1. Börja med att dela upp eleverna i par om 2 eller 2 par om 4 barn. Varje par/grupp får en egen whiteboard eller papper/uppgift (1 mini-wb per par).
  2. Berätta för eleverna att de kommer att ha begränsad tid på sig att arbeta med uppgiften. Målet är inte att de ska hinna klart på den korta tiden, utan bara att de ska hinna börja med lösningen.
  3. Ta fram uppgiften som eleverna ska lösa och sätt igång en timer. Sätt gärna tid där du tror att minst 4-5 grupper har påbörjat uppgiften och hunnit ritat ner någon lösning.
  4. När timern är startad börjar eleverna läsa eller tänka på uppgiften.
  5. Du initierar gruppdiskussioner enligt EPA eller Dubbel-EPA och eleverna påbörjar en lösning, efter ett tag…..
  6. ….. ringer timern. Alla eleverna får lägga ifrån sig pennorna och ställa sig upp bakom stolarna.
  7. Eleverna går tillsammans med sin grupp runt i klassrummet och tittar på de andra gruppernas lösningar och påbörjade uppgifter (matematik, texter, ord, bilder). De diskuterar vad som är bra med dem och får nya tips för sin egen lösning.
  8. Du frågar eleverna vilken lösning de förstod bäst, exempelvis genom att be dem att på 1-2-3 peka på den gruppen där lösningen var ”tydlig” eller som de förstod bra. Låt några få förklara varför de förstod just den lösningen.
  9. Nu får grupperna fortsätta med sin egen lösning.
  10. Du kan avsluta med att grupperna får dela med sig av sina lösningar efter övningen. Du kan även stärka lusten att sprida kunskaper inom grupperna med att använda dig av ”no-hands-up” och slumpa ut frågor till de olika grupperna under diskussionerna. Du kan även använda dig av digitala verktyg som whiteboard.fi eller padlet.com tillsammans med en smartboard för att synliggöra övningen än mer för eleverna.

 

Untitled design


Klassexempel

16 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s