Struktur: Hör vi ihop?

På engelska kallas denna struktur för Find the rule. Vi har valt att kalla den Hör vi ihop? Strukturen går ut på att försöka hitta kompisar i klassen som har samma som du själv har. Detta samma kan vara precis vad som helst som ni arbetar med i klassen. Det kan handla om uppdelning av tal, samma ordklass, hitta begynnelsebokstav eller något helt annat. Eleverna ska alltså identifiera det gemensamma och dela upp sig i grupper utefter det.

Ta bild 2016-04-30 111258

Grafik: Jennie Wilson

  1. Alla elever får var sitt kort. De får titta på det själva först och försöka lista ut vad de har (vad svaret på mattetalet är, vilken ordklass ordet tillhör, första bokstaven på ordet etc).
  2. Eleverna får sedan visa det de har för kompisen som sitter bredvid och berätta hur de tänkt. Detta för att försäkra sig om att det är rätt och att de tolkat uppgiften rätt.
  3. Dags att hitta den/de som hör ihop med dig! Gå omkring i klassrummet. Hitta de som hör ihop (kan vara två, tre eller fyra, till exempel 75+25 & 10×10, hoppa & springa, äpple & päron)
  4. När alla grupper har hittat varandra får eleverna fundera kring sitt gemensamma – varför ska just de vara tillsammans? Grupperna får sedan berätta detta för klassen.
  5. Beroende på vad innehållet har varit kan ni avsluta t.ex. med att skriva ner fler möjligheter (t.ex. fler tal med samma svar, fler ord på bokstaven, fler ord i ordklassen) på miniwhiteboards eller post-its, eller gå vidare med ämnesområdet (om ni tillexempel har kategoriserat djurarter).
  6. Sammanfatta lärdomar tillsammans.

Detta är en enkel och populär övning bland elever, som de gärna vill göra igen. Den är tacksam att göra med många olika uppgifter och olika innehåll. Den skapar aktivitet och engagemang och är enkel att anpassa till elevers olika nivåer. Tips! Om någon elev är extra osäker kan de även gå runt två och två.


Klassexempel

17 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s