Struktur: PPT – Par På Tid

Denna struktur bör du använda varje dag i din undervisning! När du använt dig av EPA ett tag så kanske du har märkt att det trots påminnelser och spännande frågor från dig inte ger riktigt den effekt du vill ha i din grupp. Vissa elever för bra samtal medan andra tar över och vissa blir passiva. Därav är Par På Tid den naturliga fortsättningen (och ibland ersättaren). Den skapar riktig elevinteraktion och strukturerar samtalet mellan elever mer än vad EPA gör. Du använder Par På Tid när du vill ha fokuserade samtal och spänning i rummet. Eleverna gillar att samtalen är under tid och du garanterar att alla är aktiva och engagerade.

Strukturen påbörjas precis som EPA med en fråga eller tanke av öppen karaktär. Det är viktigt att ALLTID ge tanketid när du använder dig av Kooperativt Lärande. Jag har lärt mig att upprepa en fråga på 2-3 olika sätt och använda kroppsspråk för att fylla ut tystnaden något. Eleverna håller sig dock ofta engagerade när de vet om att de ska påbörja en Par På Tid då de måste strukturera sitt samtal med sin kamrat.

  1. Du har delat upp klassen i par eller ”nyckelkompisar”.
  2. Du ge en fråga av öppen karaktär Exempelvis: Vad lärde du dig av att den här filmen vi såg? På vilka olika sätt kan man börja en berättande text? Hur kan man ta reda på vad en ekorre äter? På vilka sätt är frön olika och hur skiljer de sig från varandra? Tror du att en spindel kan döda en orm och i så fall hur? Hur kan man se att en rektangel har parallella sidor?
  3. Du säger ”Par På Tid” och pekar på en klocka. Använd en strategi för vem som börjar samtalet i paret (t.ex. den som är på höger/vänster sida). Ge alltid minst 30s tanketid!
  4. Du sätter igång klockan och en i paret börjar samtala, F-3: vanligtvis 30s, åk 4 – gymnasie/högskola: 1 minut eller mer. Har du smartboard? Använd timern i smart notebook, visuella timer eller en väggklocka!
  5. Klockan ringer! Paret byter. Den som diskuterar kan ta idéer från den första som talade och bygga vidare med egna tankar.
  6. Du avslutar med att slumpmässigt välja ut några par som lyfter sina svar till klassen. Har alla elever dator/ipad kan du använda dig av padlet.com eller whiteboard.fi för att sammanfatta samtal från alla par på projektor/smartboard.

Varför på tid? Varför växla roller?

På samma tid som en lärare som arbetar traditionellt kan dela ut 2-3 frågor med vanlig handuppräckning kan en lärare som använder Kooperativt Lärande använda sig av t ex Par på tid ha gett alla elever chans att svara och lyssna på svaret till frågan. Med vanlig handuppräckning skulle det ta en hel lektion att få varje elev i klassen att dela sina idéer för det som bara kräver en minut genom Kooperativt Lärande! För varje gång du använder Par på tid i två minuter ger det en minut samtalstid för varje elev. Det är lika mycket muntlig produktion som enligt forskning traditionell undervisning ger per elev i en hel timme!

PPT1200

Grafik: Martin Silfvast

 


Klassexempel

16 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s