Struktur: Snöbollen

Vill du lära ut kunskaper, träna logisk förmåga och samtidigt ha kul? Om svaret är; Ja! så testa denna struktur som är en variant av strukturen Hör vi ihop?I denna övning delar du upp eleverna i 2 grupper. Ena gruppen får lappar i en färg. På lapparna kan det stå t.ex. 50+50 eller SPACE eller 02:00. Den andra gruppen får lappar i en annan färg. På de lapparna står något som hör ihop med de andra, t.ex. 70+30 eller RYMDEN eller 14:00. Vill du kan du dela upp eleverna i par som skapar eget innehåll som hör ihop.

  1. Eleverna ställer upp på två led med näsan mot varandra. Läraren drar en tänkt linje mellan de två leden.
  2. Läraren ber eleverna skrynkla ihop sina papper till bollar.
  3. Ett, två, tre, kasta bollarna över linjen!”
  4. När alla kastat över sin “snöboll” plockar eleverna upp en boll som den andra gruppen kastat.
  5. Nu är det dags att hitta den som har lappen som hör ihop med din!

IMG_1399I denna struktur kan du lägga in vilket innehåll du vill som kan kombineras. Du kan ha mer än två kategorier och även be grupper skapa sitt eget innehåll som hör ihopp. Den är rolig, enkel och bra som inledning eller avslutning på en lektion och stärker klass-sammanhållningen och skapar lust och delad glädje.

För klassexempel klicka HÄR

 

 

snobollen1200

Grafik: Martin Silfvast


Klassexempel

En kommentar

Lämna ett svar