Struktur: Kunskapskedjan

Strukturen kunskapskedjan går ut på att bygga ut sin kunskap så mycket som möjligt. Ni har kanske testat namnleken där varje person säger sitt namn och en sak de tycker om. Sedan ska nästa person säga kompisens namn + sak plus sitt eget namn och en sak de tycker om. Denna övning fungerar på samma sätt, men skillnaden är att du byter ut namnen mot kunskap. Övningen är både en minnesträning, en träning i att vara aktiv lyssnare och en chans att skapa/repetera kunskap tillsammans. Du kan välja om du vill dela upp klassen i mindre grupper eller om du kör i en större grupp.

Version 1

1. Läraren bestämmer vilket tema kunskapskedjan ska handla om, låt oss tänka nu att läraren väljer Verb.
2. Elev 1 säger springa
3. Elev 2 säger springa och lägger sedan till ett eget verb: flyga
4. Elev 3 säger springa, flyga, titta.

Version 2

Fungerar precis som version 1. Men i denna version tilldelas 1-2 elever rollen som Sekreterare. Eleverna antecknar det som sägs så om någon elev fastnar och inte minns så finns sekreteraren som hjälp.

kedja

 


Klassexempel

2 kommentarer

Lämna ett svar