Struktur: Brainstorm

Brainstorm kan användas tillsammans med andra strukturer så som Inspiratören, Karusellen eller vid par-strukuturer som PPT, Turas om eller EPA. Den lämpar sig även väl med delningsstrukturer som Switcheroo då eleverna kan ta med sig sina tankar för redovisning i nya grupper. Brainstorm är med detta en stödstruktur som kan byggas vidare och anpassas för vad målet och syftet är med undervisningen.

Med strukturen Brainstorm får eleverna på kort tid komma på så många svar som möjligt på en fråga. Det är en enkel och rolig övning som aktiverar och engagera eleverna. Kombinerad med Inspiratören eller Switcheroo blir strukturen än mer kooperativ då tankar och idéer snabbt får spridning i en grupp.

 1. Dela in eleverna i grupper om 3-4.
 2. Dela ut post-it lappar till alla elever eller använd mini-whiteboard.
 3. Du ställer en fråga med möjlighet till flera svar under tidspress, 1 min – 3 min. Exempelvis: Hur många sätt kan du få talet 45? eller Skriv engelska verb! eller Skriv alla tankar du får när du läser ordet Vänskap!
 4. Eleverna skriver sina lösningar på varje post-it lapp och sätter fast dem på bordet och försöker fylla hela ytan eller så många lösningar de kan på mini-whiteboard.
 5. Tiden tar slut. Alternativ 1: Eleverna ställer sig bakom bordet och förflyttar sig runt i rummet och lär sig av varandras lösningar (Inspiratören). Alternativ 2: En elev från varje grupp (ex. nr 1) går till en annan grupp för att dela med sig av sina lösningar (Switcheroo). Som avslutning kan några lösningar lyftas i helklass genom att slumpa ut frågan.

list-820967_960_720

En variant av Brainstorm är Karusellen, där eleverna brainstormar kring en uppgift och sedan byter bord och fortsätter på en annan grupps arbete. De tar de idéer som finns och bygger vidare på dem i flera steg. Detta fördjupar tankarna och bidrar till att stötta vid tankeprocessen kring ett innehåll.

Brainstorm fungerar även utmärkt att använda tillsammans med EPA och Dubbel-EPA samt andra strukturer vid handuppräckning. Först kan eleverna komma på ord/lösningar själva. Efter en kort tid visar de sina post-its för kompisen bredvid. Två par kan sedan visa för varandra. De kan också brainstorma i par och sedan gå ihop med ett annat par för att jämföra och sortera sina idéer.


Klassexempel

8 kommentarer

 • Så länge eleven inte är introvert eller har svårt

  Gilla

  • Hej!

   Jag förstår din oro. Man vill inte utsätta någon för obehag. Men för eleven som har det svårt är det ett utmärkt tillfälle för hen att lära sig mer genom alternativ 1 där eleverna tillsammans som grupp byter bord och tittar på vad de andra skrivit. I LGR11 står det också om att eleverna ska samtala och återberätta i olika situationer, så om eleven är introvert får hen chansen att träna på detta genom alternativ 2. Kooperativt lärande är ett bra sätt för de som har svårt att prata att sakta tränas in i det. Man kan självklart inte tvinga någon att samtala, men man kan stötta och hjälpa på vägen genom att låta personen vara tillsammans med en kompis i början. För vårt uppdrag som lärare är att varje elev ska utvecklas så långt som möjligt.

   Hälsningar
   Lisa Westman

   Gilla

 • Nej precis, det är en lång process med dessa barn, men det är en otrolig utveckling de har framför sig. Men kooperativt lärande hjälper till att förkorta denna process eftersom att alla är delaktiga och allas kunskap är viktig. Jag arbetar också med barn som har det svårt att prata och med barn som har svenska som andraspråk. Jag arbetar också med nyanlända elever som är i klass från dag 1. Jag hoppas att du vågar prova detta och att du också får se vad det ger.

  Gilla

 • Pingback: Skolutveckling: Fråga/svar-situationen | Kooperativt Lärande

 • Pingback: Kooperativt lärande i företag | Kooperativt Lärande

 • Pingback: Kooperativt Lärande i cirkelmodellen | Kooperativt Lärande

 • Pingback: Struktur: Karusellen | Kooperativt Lärande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s