Struktur: Talkort

Ibland när eleverna ska diskutera olika ämnen i klassen så är det lätt hänt att en elev tar över diskussionen medan en annan seglar bort i tankarna. Ett sätt att se till att alla elever är med i samtalet och bidrar med något är att använda sig av strukturen Talkort .

Denna struktur går till så att varje elev får ett antal markörer i en egen färg. Antalet kan variera beroende på vilken nivå eleverna befinner sig på och vad som diskuteras. IMG_0330-300x300Första gången samtalskort används kan det räcka med en markör var. Markörerna kan vara kort, föremål eller bara pappersbitar. Eleverna får instruktionen att de bara får tala när de har lagt sin markör i mitten. På så sätt kommer alla medlemmar i gruppen att få chans att tala så många gånger som antalet markörer de har. Om eleverna har flera markörer var kan en extra instruktion vara att alla måste ha lagt en markör innan du får lägga en till.

Istället för markörer kan man använda samtalskort och kommentarskort (t.ex. ett kort med ett S på och ett kort med ett K på). När de lägger S-kortet i mitten ska de dela en egen tanke. När de lägger K-kortet i mitten ska de kommentera och bygga vidare på någon annans tanke.

  1. Du introducerar ett samtalsämne, använder dig av en samtalsstruktur för 4-grupp eller Struktur: Samtalstrappan.
  2. Du delar ut samtalskort och bestämmer samtalsregler kring användandet av korten.
  3. Du kan dela ut roller så som tidshållare, fokushållare och ordfördelare.
  4. Eleverna påbörjar diskussionen.
  5. Du kan använda dig av en struktur (Runda bordet, Rondellen mm.) för att sammanfatta samtalen.

Klassexempel

11 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s