Struktur: Lyssna och skriv

I skolan möter eleverna hela tiden texter att bearbeta och ta in. Vi som lärare försöker ofta variera textbearbetningen för att hjälpa eleverna att ta in kunskaperna på bästa sätt. Med strukturen Lyssna och skriv får eleverna träna på att ta till sig innehållet i en text på ett djupare plan då de inte bara lyssnar på texten utan även processar den. Strukturen går att använda med olika sorters texter i olika ämnen.

Dela in en text i 3-4 delar. Dela in eleverna i grupper om 3-4. Alla elever har en penna och ett papper/miniwhiteboard indelat i fyra fält.

  1. Läraren läser del 1 av texten högt för hela klassen. Eleverna lyssnar utan att anteckna. Pennorna ligger på bordet så att eleverna kan fokusera helt på det som läses.
  2. Eleven funderar enskilt över texten och skriver ner några (3-4) nyckelmeningar eller nyckelord – det  eleven själv tycker är viktigt – i den första rutan på sitt papper.
  3. Läraren läser ett stycke i taget varpå eleverna får tid att skriva.
  4. I sina grupper delar eleverna med sig av vad de har skrivit, kring ett stycke i taget. De jämför och funderar kring texten.
  5. Som avslutning kan de sammanfatta texten tillsammans.

Eleverna har nu tillsammans lyssnat på, funderat kring och sammanfattat texten. De har genom strukturen förhoppningsvis fått en djupare förståelse än om de bara hade läst texten själva och är nu redo att arbeta vidare med ämnesområdet. En variant av strukturen är att eleverna i sina grupper får varsitt textstycke och att de själva läser upp det för grupen istället för läraren.


Klassexempel

Lämna ett svar