Ett helt nytt klassrum

Nu börjar vi bli klara med våra klassrum! På måndag kommer eleverna. Det ska bli så spännande att se hur det kommer gå. I år har vi tänkt om helt när det gäller hur vi utnyttjar våra utrymmen. Vi är två lärare som ska använda två klassrum tillsammans med två klasser i åk 1. Vi har därför valt att ha ett klassrum som fokuserar på svenska och SO, och ett klassrum som fokuserar på matematik och NO/Teknik. När vi har möblerat har vi försökt planera för användandet av kooperativa strukturer. Detta har gjort att vi valt bort att ha ett bord och en stol per elev. Istället har vi nu ett mer flexibelt klassrum med mer fria utrymmen. Jag (Jennie) hade det mindre av de två klassrummen för tre år sedan med min dåvarande etta – då med bänkar – och känslan nu är helt annorlunda! Vi hoppas att eleverna kommer tycka lika mycket om klassrummen som vi gör!

Här ser ni vårt SV/SO klassrum, som vi kallar Ängen. Vi har en del vanliga bord och stolar, några lägre bord med pallar och en läshörna längst ner i klassrummet. I läshörnan ska vår Alfabetsskog få växa fram i takt med vårt bokstavsarbete. (Gardinerna ska bort, de är för plottriga och slitna.)

IMG_2514IMG_2515IMG_2517

Här ser ni vårt MA/NO-klassrum som vi kallar Havet. Även här har vi en del vanliga bord och stolar och sedan några låga bord och pallar. I år kommer vi inte att ha matteböcker utan istället arbeta mycket praktiskt och med begreppsbilder och miniwhiteboards.

IMG_2520IMG_2519

Vi ska börja med att introducera dessa två strukturer. Sedan kommer vår strukturvägg sakta växa och fyllas på med fler.

IMG_2524

Vi har de fem förmågorna uppe. Vi kommer också hänga upp specifika mål vi jobbar med varje vecka.

IMG_2521

Vi har vår Grej of the day-karta redo att fyllas på med spännande fakta.

IMG_2522

Vi har vår positiva tavla som bara väntar på att fyllas med positiva saker vi gjort och upplevt.

IMG_2523

Nu är det bara barnen vi väntar på! Det ska bli oerhört spännande att se om vi lyckas använda rummen så som vi önskar. Vi återkommer med utvärdering om några veckor!

16 kommentarer

 • Väldigt spännande och intressant. Vad otroligt fint ni gjort! Jag är nyfiken på lite fler detaljer. Hur många barn har ni tillsammans i ettan? Hur delar ni upp dagarna för eleverna i de olika rummen? Arbetar ni lärare i samma rum eller är ni i ett rum var?

  • Vi är 80 barn i ettan, men bara 40 av dem ska vara i dessa två rum. Vi två lärare och klasserna kommer att växla mellan de två rummen. Exakt hur det kommer se ut är inte helt bestämt än, men vi kommer att byta grupper vissa lektioner i veckan så att båda lärarna har båda grupperna (men inte samtidigt). Tanken är att båda klasserna ska känna sig lika hemma i båda klassrummen och vara en enhet, och att vi två lärare har ett gemensamt ansvar för alla elev (men är mentor till 20 var). Vi kommer att skriva mer om hur det går framöver. 🙂

 • Hej! Dom fina blommorna med förmågorna, går dom att hitta någonstans? Skulle gärna ha såna i mitt klassrum 🙂

 • Hej! Dom fina blommorna med förmågorna, går dom att hitta någonstans? Skulle gärna ha såna i mitt klassrum 🙂

 • Fint 😀 vi har också ett sv/so-rum och ma/no/Tk -rum bredvid varandra så där är det 39 femmor som har sina lektioner i två grupper, vi har bord och stolar som vi möblerar efter vad vi ska göra.
  Arbetar efter EPA, och har inga böcker i matematiken, kör mycket smartboard, spel och praktiskt arbete

 • Hvor er “matten”/de små fargede rutene fra? Utrolig inspirerende klasserom! Er det skulen som har betalt av sitt budsjett til dere? Opplever at det er så strengt/trangt økonomisk at mye av det jeg vil ha tar jeg fra egen lomme..

  • Hej! Mycket av det som finns i klassrummet fanns på skolan sedan innan (mattan till exempel, vet inte var den köptes in). Resten köpte vi billigt på IKEA, skolan betalade. Det kan vara svårt att få ihop ekonomin, man får göra vad man kan med det man har.

 • Hej, jag undrar om jag kan få låna dina fina bilder till en föreläsning jag ska ha för en kommun om “Fysisk klassrumsmiljö ur kognitions- och perceptionsperspektiv”. Jag talar förstås om och anger på bilderna var de kommer ifrån i så fall!

  Jag gillar verkligen det du gjort, även om jag ser att man kan behöva tänka lite på och utvärdera vissa saker om man har elever med vissa svårigheter. Så det blir mest som gott exempel, men kanske några att tänka på också.

  Aggie på Prestationsprinsen

  • Hej!
   Det går bra! =)
   Jag kan säga att de två första dagarna har gått fantastiskt bra! Vi börjar alltid dagen på mattan vilket ger trygghet då barnen vet var de ska vara. Sen gör vi ofta några övningar tillsammans på mattan eller i rörelse i rummet. När vi sedan ska göra par- och gruppuppgifter får de tydliga instruktioner om var de ska sitta och hur de ska göra. Sedan samlas vi alltid tillbaka på mattan för utvärdering och avslut. Så rädslan en del har att det blir kaos om barnen inte har bestämda platser hela tiden är obefogad så länge man har en tydlig plan och struktur för lektionen. Det känns även som att barnen gillar det, och med färre bord kommer de närmre varandra vilket gör det lättare att samarbeta. Det är också så mycket lättare för oss som lärare att röra oss runt i rummet! När ska du ha föreläsningen? Vi kanske hinner uppdatera lite till om hur det går innan dess.
   Mvh,
   Jennie

 • Pingback: Första veckan i åk 1: Samarbetsfärdigheter – Kooperativt Lärande

 • Pingback: Kooperativt lärande + Skolforum = Sant – Kooperativt Lärande

 • Viktoria Persson

  Hej!
  Vad intressant att ta del av ert arbete, och vad roligt att ni vågar utmana de traditionella klassrumsnormerna som råder. Jag är jättenyfiken på att få ännu en uppdatering, såhär ett år senare, på hur ni har utvecklat ert klassrum sedan detta och hur ni upplever undervisningen i den här fysiska miljön. Har du lust att berätta? =)

  • Hej!
   Vad roligt att du tycker att det är roligt med våra klassrum. Detta år har vi inte kunnat utveckla det lika mycket eftersom vi inte haft tillgång till de möbler vi velat. Men kan skriva ned lite om hur vi arbetar idag! 🙂

   /Lisa

 • Pingback: Det nya klassrummet – ett år senare | Kooperativt Lärande

Lämna ett svar