Ett helt nytt klassrum 2.0

Nu är terminen igång för fullt och 8 veckor har gått med de nya klassrummen. Vi tänkte ta och uppdatera er om hur det fungerar med den nya strukturen. Vi var lite oroliga över att det skulle bli bråk om vilken elev som skulle sitta på vilken plats och att det skulle vara någon plats som var mer populär än någon annan. Men än så länge har det fungerat väldigt bra.

Vi börjar varje dag med att samlas i en cirkel på mattan. I början hade vi bestämda platser i cirkeln detta för att vi trodde att det skulle bli bråk annars. Men det oväntade var att det då uppstod konflikter mellan barnen om vem som skulle sitta var. Det blev även jobbigt på grund av att olika halvklasser hade samling på morgonen tillsammans och platserna då blev olika. Så vi förändrade och bestämde att de ska sitta varannan kille, varannan tjej. Konflikterna om platserna försvann därmed. Så nu har vi totalt platslöst i klassrummet. Och peppar-peppar, det har inte varit ett enda bråk om var barnen ska sitta utan alla har hittat en plats och satt sig där. Vissa elever vet om att de inte ska sitta bredvid varandra , så de placerar sig en bit ifrån varandra (även om vi behöver påminna om det ibland). Andra elever placerar vi precis bredvid oss i ringen för att de behöver det.

Även arbetsplatserna, alltså platser vid bord, är obestämda. En elev som har behov av att sitta nära smartboarden har alltid en given plats där framme. För resten av eleverna gör vi på ett par olika sätt beroende på vad som ska göras under lektionen.

 • Ibland får de (efter den gemensamma samlingen på mattan) en efter en ta sin bok och hitta en plats där de vill sitta och arbeta. Platserna varierar från att sitta på en stol vid ett stort bord, till att sitta på en pall vid ett litet bord, till att sitta på mattan och ha en pall som bord och slutligen till att ligga på mattan och ha en hård mapp under sitt papper som underlag.
 • Ibland får de gå med sin lärkompis och hitta en plats.
 • Ibland väljer vi lärare plats och säger vi till lärparet eller gruppen Varsågod och sätt er där.
 • Ibland lägger vi ut deras böcker/papper/arbetsmaterial på den plats vi vill att de ska sitta på och de hittar sitt namn och plats.

Detta system har fungerat oerhört bra än så länge. Eleverna är trygga med hur det fungerar och känner sig hemma i klassrumsmöbleringen. De som trivs bättre med att jobba på golvet har möjlighet att göra det. Under hela lektionen ser vi till att ha tydlig struktur, där vi skiftar från arbete i helklass på mattan till eget/par/grupp-arbete utspridda i klassrummet.

Som ni kanske ser på bilderna har barnen inte heller några egna lådor i klassrummet. Istället finns alla elevers Svenska/So-böcker i ena klassrummet, och deras Matte/NO-böcker i andra klassrummet. Det material som de kan behöva i båda klassrummen, som GOTD-boken, ritbok och stenciler att göra klart har de i en plastmapp som ligger i en låda med hjul. Denna låda flyttas till det klassrum som eleverna befinner sig i.

Vi har detta år bestämt oss för att 2 klasser delar på 2 klassrum. Ett klassrum är inriktat på SV/SO och ett är inriktat på MA/NO.

Så här såg vårt SV/SO-klassrum ut från början
IMG_2514

Men det sker hela tiden förändringar. Ibland ser möbleringen ut precis som ovan, ibland är det på ett helt annat sätt. Ibland möblerar vi om flera gånger per dag! Det kan tyckas jobbigt och krångligt, men eftersom det finns så mycket yta i klassrummet när vi har färre bord och stolar tar det bara någon minut att möblera om. Så denna förändring älskar vi! Förut när vi skulle möblera i om klassrummet kunde det ta 10 minuter eller längre, för om man ville flytta ett bord var man tvungen att flytta 10 bord till för att det skulle finnas plats att gå på. Men med denna nya utformning av klassrummet går det på ett kick!

Här är en möblering vi använder då alla elever behöver vara vända mot tavlan, tex. vid en genomgång eller då de ska skriva av något från smartboarden.

img_0162

Här har vi möblerat för arbete i grupper. Fyra grupper sitter vid bord och en femte grupp sitter på mattan.

IMG_0131.JPG

Det här är vårt MA/NO-klassrum. Så här ser det ut ibland:

Här har vi möblerat så att alla kan se tavlan:

img_0128

Här har vi istället möblerat så att eleverna kan sitta i små grupper eller i lär-par för att samtala eller samarbeta.

img_0140

Detta är något vi inte  hade börjat med sist vi la upp bilden över MA/NO-rummet. Detta är vår Siffer-ö. Denna kopplar vi till matteundervisningen då det varje vecka stiger en ny siffra i land på vår ö. Vi gör olika uppgifter till olika siffror och uppe i palmen fastnar även några matematiska symboler. I fönstret har eleverna fått klippa ut trianglar för att skapa vågor.

img_0135

14 kommentarer

 • Oh så härligt! Hur många elever? Vi har pyttesmå klassrum med i snitt 23-24 elever så dessa möjligheter är tyvärr omöjliga hos oss. Lyckos er.☺️

  • Hej!
   Vi har 20 elever i varje klassrum och vårat MA/NO-klassrum är väldigt litet (läs pyttelitet och vinklat) Därför valde vi denna annorlunda möblering där vi istället för att ha 20 bord bara har 10 bord. Har förut haft ett sånt här litet klassrum och möblerat med 20 bord och det fanns då ingen golvyta kvar. Du kan läsa lite mer om hur vi tänkt med möbleringen här:
   https://kooperativt.com/2016/08/19/ett-helt-nytt-klassrum/

 • Ulf Månsson

  Blir glad långt in i själen av det jag läser och det jag ser. Det visar på respekt för elevers olika behov och viljan att möta elevers olika lärstilar. Äntligen!!! Vill gärna se er i verkligheten. För snart 15 år sedan bekantade jag mig med Kinarpsskolan som arbetat framgångrikt på liknande sätt. Lena Iselow hade långtgående tankar som är släkt med det ni visar och beskriver. Lycka till i ert fortsatta arbete.

  • Tack för dina fina ord. Vad kul att du gillar det vi gör! Vi kommer att hålla i en workshop på skolforum detta år gällande detta. Då finns möjlighet att diskutera klassrumsmöblering och lärande tillsammans med oss och andra pedagoger. http://invitepeople.com/public/seminars/5589
   Vi är där tisdag klockan 11 i Forum Lärmiljöer.

 • Det är väl bra om borden är runde blir mera kontakt, sen krävs det mötesteknik för ordningens skull så att man inte pratar omkull varandra..

  • Ja mötestekniken är otroligt viktigt, vi jobbar mycket med att modella hur en diskussion ser ut, hur turtagning fungerar och hur man både är en bra lyssnare och en bra talare! Annars är det precis som du säger att någon elev tar över allt!

 • Vilka underbart blåsta rum (på saker på väggarna som lätt kan störa elever med framför allt behov). Gillar det verkligen!

 • Pingback: Orientera dig på bloggen! – Kooperativt Lärande

 • Ulrika Bolin

  Hej!
  Spännande och intressant läsning! Tar ni emot studiebesök? Vi funderar på hur vi ska inreda våra nya lokaler i en f-5 skola och söker inspiration från andra skolor.
  Med vänlig hälsning, Ulrika Bolin

 • Hej! Kul att du gillar våra klassrum. Ja vi tar emot besök, maila oss på kooperativt@gmail.com så kan vi komma överens om när det passar bäst! Antingen en dag då eleverna är i skolan eller under höstlovet v.44

 • Pingback: Det nya klassrummet – ett år senare | Kooperativt Lärande

 • Hej!
  Var köpte ni den stora rutiga mattan?
  Med vänlig hälsning, Mari

  • Hej!
   Den fanns i klassrummet då vi tog över det. Men efter lite googling så verkar det vara mattan ULLDUM från Ikea. 🙂

Lämna ett svar