Karusellen: Läsläxa

När vi denna vecka lyssnade på läsläxan i våra läsgrupper fick den starkare läs-gruppen som vanligt läsa läsläxan tillsammans med sin läs-kompis medan jag gick runt och lyssnade. Därefter använde jag mig av strukturen Karusellen.  Jag fotade av bilder från veckans läsläxa i vår läsebok Den magiska kulan och skrev ut dessa. Bilderna stoppade jag sedan i våra clearboards.

Jag förklarade och modellade hur strukturen Karusellen går till så att alla elever skulle veta vad som förväntades av dem. Sedan delade jag upp eleverna i par som fick stå vid varsin bild. Eleverna skulle:

1. Titta på bilden.
2. Prata om vad de såg på bilden.
3. Komma överens om en mening som passade till bilden.
4. Skriva meningen.

När alla grupper skrivit en mening vid sin bild fick de gå vidare till nästa bord. På nästa bord låg en ny bild, där skulle eleverna:

1. Titta på bilden.
2. Läsa vad det förra paret skrivit.
3. Komma överens om en  ny mening som passade till bilden.
4. Skriva meningen.

Varje gång eleverna kom till en ny bild så bytte de även vem som skrev så att alla elever skulle få möjlighet att skriva. Den elev som inte skrev stöttade och hjälpte till med hur ord stavades.

IMG_0725.JPG

Eleverna läser de andra meningarna och fyller på med en ny mening.

När alla elever varit vid alla bord samlade jag ihop clearboardsen. Vi samlades på mattan och läste upp alla meningar som de skrivit tillsammans. Eleverna blev imponerade över hur mycket de skrivit, en elev sa till och med ”Vi har nästan skrivit en hel bok”.

img_0712

Cesar och Bea är arga på Asta för hon tog kulan och gick. Bea och Cesar tittar på Asta surt. Asta är ledsen. Asta har aldrig varit så ensam.

Clearboards går att hitta här: http://www.lar-lek.se/sv/sma-whiteboard/1687-clearboard-5-pack.html

2 thoughts on “Karusellen: Läsläxa

 1. LIsa skriver:

  Hej!

  Jag tycker att det låter som ett superbra sätt att berarbeta bilderna från läseboken. Men det är ju bra tre bilder per kapitel, så om ni delade in dem i par, hade ni bara sex elever totalt då som jobbade just då med karusellen? Frågar bara för att jag är taggad på att testa!

  Gilla

  • Jennie skriver:

   Hej!
   Vi gjorde detta i halvklass med ca 10 elever. Vi tog ett par bilder från tidigare kapitel också så att eleverna kunde vara i par eller tre-grupper.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s