Skriv, byt, matcha: Svenska

Jag har provat använda strukturen Skriv, byt, matcha i svenska i årskurs 1. Just nu tränar vi på att skriva meningar. Vi började lektionen med att repetera vad en mening är, därefter modellade jag hur övningen och strukturen Skriv, byt, matcha går till. Jag visade först ett beteende som inte var önskvärt (att jag skrev allting och min kompis inte fick hjälpa mig, att jag inte lyssnade på vad min kompis sa), därefter fick eleverna komma på hur man kunde gjort det annorlunda.

De sa t.ex.
– du måste lyssna på din kompis
– alla måste få bestämma, inte bara en
– ni måste turas om

Jag modellade återigen strukturen, men denna gång med hjälp av elevernas tips.

Därefter fick eleverna sätta sig vid varsitt bord tillsammans med sin lärkompis. På varje bord låg 4 mini-whiteboards, ett hjälp-alfabet, en penna och ett sudd. Elverna fick komma överrens om vem i paret som skulle börja skriva.

Eleverna fick sedan 4 bilder och de skulle nu komma överens om en mening som passade till varje bild och skriva ned dessa på miniwhiteboards. När de var färdiga kom jag och kontrollerade. Därefter fick de blanda sina kort och lägga dom upp och ned

img_0781   img_0785

När 2 grupper var färdiga fick de byta bord med varandra. Nu gällde det att tillsammans med sin lär-kompis läsa meningarna och titta på bilderna. De skulle matcha ihop rätt bild med rätt mening.

img_0787

En kommentar

Lämna ett svar