Varför arbetar vi kooperativt? – Röster från åk 1

I fredags frågade jag mina elever i åk 1 om de visste varför vi jobbade så mycket med samarbete och att lära tillsammans. Vi gjorde en EPA där de först fick fundera själva, sedan viska med kompisen bredvid och sist dela med hela klassen. De kom på otroligt viktiga och bra saker – saker jag inte sagt till dem rakt ut men som de förstått genom vårt arbete. Att arbeta kooperativt förändrar elevernas upplevelse av skolan och av varandra. Det är inte bara vi lärare som märker skillnaden; eleverna känner den. Detta sa mina elever:

 • det hjälper oss att inte bråka och inte slåss, för vi lär oss att jobba med alla
 • vi tränar på att lyssna och prata lugnt och då bråkar vi inte lika mycket
 • om jag inte kan någonting kan jag fråga min kompis och så kan den hjälpa mig
 • vi lär oss mer när vi jobbar tillsammans för du kan något som inte jag kan
 • vi är snällare mot varandra
 • vi kan leka med alla, för vi har jobbat med alla
 • man blir vänner för man jobbar tillsammans på lektionen först
 • vi lär oss av varandra
 • vi känner varandra mer
 • vi lär känna nya personer, och om en ny elev börjar kan den lära känna alla
 • vi får fler kompisar
 • vi blir bra på att jobba tillsammans
 • först kanske man vill jobba bara med sin kompis, men sen när man jobbar med andra märker man att det också går bra

Jag och mina elever märker vinsten med att jobba kooperativt på oerhört många olika sätt. Det påverkar deras relationer till varandra positivt och gör att de känner sig trygga och delaktiga i gemenskapen oavsett olikheter. Det stärker deras engagemang och motivation att lära och ger dem en positiv inställning till och upplevelse av skolan. Hur har din grupp påverkats av det kooperativa lärandet?

 

2 kommentarer

Lämna ett svar