Basgrupper i åk 1: Gruppidentitet

Ett sätt att skapa ett positivt ömsesidigt beroende är att skapa en gemensam gruppidentitet. Denna gemensamma identitet ger gruppen en känsla av autonomi och engagemang, då det är deras. Det kan göras praktiskt genom ett gruppnamn, en logotyp, en ramsa eller liknande. För att hjälpa mina elever skapa en gruppidentitet i sina nya basgrupper fick de i uppdrag att hitta på ett lagnamn. De skulle ta hjälp av strukturen Mötas på mitten. De skulle först skriva ner ord på saker de tyckte om. Det kunde vara färger, djur, sporter eller saker. Jag modellerade och skrev ner blå, stjärna, tiger. Jag förklarade att när de hade skrivit ner egna ord skulle de läsa upp orden för varandra i basgruppen och se om de hittade några ord som var gemensamma. De skulle då försöka skapa ett namn med hjälp av de orden – t.ex. de blå stjärnorna. Eleverna började skriva, och i takt med att jag såg att några började bli klara skickade jag iväg grupperna att sätta sig vid ett bord och börja jämföra orden. En del hittade ganska snabbt något gemensamt och hittade på ett namn. För några var det lite svårare och jag fick hjälpa till och komma med idéer. När de kommit på ett namn fick de också göra en hejaramsa. Jag gav inte mycket instruktioner för den, utan de fick göra fritt. Några gjorde en med bara ord, några gjorde en med rörelser och ord. Exempel på namnen grupperna valde är De blå leopardstjärnorna, Stjärnhästninjorna, TIM-gänget (deras initialer) och Lejonhajarna. Nästa steg var att de fick skapa en flagga till sin basgrupp. De var väldigt engagerade och de flesta grupperna klarade av att samarbeta utan problem. Jag är säker på att vi i alla grupper kommer att se framsteg under våren, då vi kommer att träna på samarbetsfärdigheter på olika sätt. Jag hade väldigt nöjda och stolta elever när vi var klara!

IMG_4606.JPG

En kommentar

Lämna ett svar