Basgrupper i åk 1: Uppstart

Jag har precis börjat arbeta med basgrupper i min åk 1. Basgrupper är heterogena grupper som håller ihop över en längre tid. Syftet är att eleverna ska få utveckla samarbetsfärdigheter och stötta varandra både känslomässigt och kunskapsmässigt. Dessa grupper kommer att träffas en eller ett par gånger i veckan och göra olika saker. Några exempel på saker de kommer att få göra:

  • basgruppen gör olika gruppstärkande övningar tillsammans
  • om någon i basgruppen är sjuk får de vid slutet av dagen skriva ner vad vi gjort och berätta för personen nästa dag
  • vid slutet av veckan utvärderar de veckan tillsammans
  • vi tränar på nya roller i basgruppen
  • basgruppen får olika uppgifter, t.ex. att skapa ett quiz kring något vi lärt oss om eller förbereda en lek eller utmaning till de andra grupperna

Hur detta arbete går kommer jag att skriva mer om under våren. I det här inlägget vill jag berätta hur jag introducerade basgrupperna för eleverna och hur jag skapade en positiv start för dem.

Eleverna blev indelade i basgrupper om 3 elever i varje grupp. Vanligen brukar basgrupper ha mellan 3 till som mest 5 medlemmar. Läs mer i gruppinlägget om varför! När elever tilldelas nya grupper är det viktigt att de får en positiv upplevelse av varandra. Jag möjliggjorde för detta genom att skapa en serie utmaningar till grupperna. Vi har nyligen tittat på ett avsnitt av Wild kids och eleverna drog direkt paralleller dit när jag sa att de skulle klara av utmaningar tillsammans, vilket gjorde dem taggade redan från början. Innan jag presenterade grupperna förklarade jag hur utmaningen skulle gå till och modellerade med hjälp av två elever. Det fanns 7 utmaningar som grupperna skulle klara av. Bara en i gruppen fick hämta utmaningen, de andra måste sitta vid bordet. Utmaningen skulle lösas tillsammans. Eleverna gav tips på vad man skulle tänka på – prata lugnt, låta alla få prata, viska så inte de andra grupperna hör, lyssna på varandra, turas om att hämta utmaningarna. När alla 7 utmaningarna var klara skulle de få den sista uppgiften – att bilda ett ord med bokstäver de skulle få i ett kuvert. När alla grupper hade listat ut sitt ord skulle det bli en överraskning!

Nu var det dags att presentera grupperna. För att skapa en positiv känsla för de nya gruppmedlemmarna gjorde jag på följande sätt: Jag frågade om de någonsin sett en boxningsmatch eller liknande där de ropar upp vem det är som ska vara med och den personen får komma in och visa upp sig. De flesta visste vad jag pratade om, och jag berättade att jag nu skulle ropa upp deras grupper och att de skulle ställa sig upp när de hörde sitt namn. Jag låtsades sedan vara en announcer och ropade upp deras grupper ungefär så här: “Den första gruppen är en helt otrolig grupp som kommer klara utmaningen utan problem. Först har vi den supersnabba, starka, smarta och supercoola Kaaaallllleeeee!” – varpå Kalle ställer sig upp och får applåder. Jag ropar upp alla tre gruppmedlemmarna på samma sätt, de får applåder och får gå och sätta sig vid ett bord. Jag gör på samma sätt med alla grupper. Med detta sätt att presentera grupperna var det ingen som kunde säga “nej, jag vill inte jobba med den” eller göra sura miner, för alla var så upptagna med att få applåder! Det blev en väldigt positiv start på det hela!

Nu började utmaningen! Eleverna bestämde vem som skulle hämta den första utmaningen och satt sedan med händerna i knät för att visa att de var klara. Jag sa “Varsågoda!” och en från varje grupp kom fram för att hämta sin utmaning, ta med den till sin grupp och sätta igång. Utmaningarna var i olika ordning för alla grupper så att ingen gjorde samma utmaning på samma gång. Utmaningarna var: skriv veckodagarna i rätt ordning, hoppa 10 gånger, snurra 3 gånger och klappa 5 gånger exakt samtidigt som de andra i gruppen, tre gåtor, fyll i de saknade talen i en 100-ruta, lägg tal i rätt ordning, hämta 13 pennor och bygg en kvadrat, en triangel och en rektangel, och skriv 10 ord på bokstaven S. När de blev klara med en utmaning visade de den för mig och en av dem sprang fram för att hämta nästa. Det var febril aktivitet! Grupperna samarbetade och hjälpte varandra. Det fanns ingen tid att bråka eller tjafsa, för alla ville klara utmaningen och få nästa. När en grupp blev klar med alla 7 utmaningarna fick de ett kuvert med bokstäver. De försökte lista ut ordet. Om de behövde kunde de komma till mig och svara på ett mattetal för att få en ledtråd. När de lyckats lista ut vilket ord det var fick de rita tills alla grupper var klara.

IMG_4587

När alla grupper var klara fick de berätta vilket ord de hade fått. De första 6 orden var: SAMARBETA, KOMPISAR, ROLIGT, TILLSAMMANS, UTMANING och TÄVLING. Jag berättade att det var just det här vi hade gjort nu. Vi hade samarbetat med våra kompisar för att klara av en utmaning och tävling, och haft roligt tillsammans när vi gjorde det. Nu fick den sista gruppen läsa upp sitt ord: BALLONG. Detta var överraskningen: vi skulle göra en lek med ballonger. Fjorton ballonger låg på mattan. Varje ballong hade en bokstav på sig. En per grupp fick springa fram och hämta en ballong. I gruppen kom de på ett ord som började på den bokstaven och skrev det på ballongen. Nu fick en annan person lämna tillbaka ballongen och hämta en ny. Det var väldigt roligt och fortsatt bra samarbete!

IMG_4580.JPG

Eleverna hade fantastiskt kul och samarbetade oerhört bra. Lite spring och lite rörigt blev det, men det var ingen fara. Mitt mål blev uppnått: att eleverna skulle få en rolig och bra upplevelse med sin basgrupp där de tillsammans klarade av utmaningar.

2 kommentarer

Lämna ett svar