Mina ord, dina ord: Addition

Idag använde jag mig av strukturen mina ord, dina ord med i form av “mina tal, dina tal”. Vi har arbetat mycket med tallinjen 0-10 och har nu börjat utöka till tallinje 0-20. Under denna del av lektionen fick eleverna skapa egna mattetal där svaret skulle bli som mest 20. De fick använda så många termer de ville. Så eleverna började skapa tal, de frågade ett par gånger om ett tal som de skrivit under “mina tal” skulle fungera eller om svaret blev för mycket och jag svarade att de fick kontrollräkna själva eller med hjälp av en kompis.

När de skrivit ett antal tal fick de vandra i klassrummet med uppsträckt hand, när de träffade en kompis fick de ge kompisen ett av sina mattetal. Kompisen skrev ned talet under “Dina tal”, därefter  räknade eleverna  ut talet tillsammans. Efter de räknat så delade kompisen med sig av ett tal och de räknade ut talet tillsammans. När de var klara så tackade de för samarbetet och vandrade vidare på jakt efter nya mattetal att lösa.

Eleverna uppskattade verkligen att skapa egna mattetal och när de såg att kamraterna gjort tal över 10 så blev de inspirerade och ville skapa fler tal med svar som närmar sig 20.

IMG_1122


Årskurs: 1
Lektion: Halvklass


 

En kommentar

Lämna ett svar