Berätta Mera: Personbeskrivning

Idag har jag använt mig av strukturen Berätta mera. Jag berättade att de skulle gå omkring i klassrummet till musik. När musiken stannade skulle de vända sig om till närmsta person, göra high five och ställa en fråga. 

Alla elever fick ställa sig upp. Därefter sa jag ”När musiken stannar ska ni fråga kompisen som är närmas vad dens favoritmat är”. Musiken startade och eleverna gick omkring. När musiken pausade gjorde de high five och frågade kompisen om favoritmaten. När de var färdiga gjorde de tummen upp. Nästa uppmaning var ”Nästa gång musiken stannar, ställ samma fråga men till en ny kompis”. Musiken startade och eleverna gick vidare. Jag fortsatte så ett par gånger med olika frågor om vad personerna gillade.

Efter en stund kände jag mig nöjd, eleverna var fortfarande glada och hade inte lessnat på att ställa frågor. Så sista uppmaningen var ”Nästa gång musiken stannar, kom och sätt er på mattan”. Väl på mattan ställde jag frågan ”Är det någon som kan berätta något som XX tycker om?” och så gick jag laget runt så att alla hade fått höra något om sig själv.

Nästa uppgift var att skriva en personbeskrivning. Eleverna fick varsin Ipad med ett skrivprogram öppnat i. I skrivprogrammet hade jag skrivit namnet på en elev i gruppen. De skulle nu berätta saker om den personen, om det var en tjej eller kille, om hårfärg & ögonfärg och om något som personen tyckte om.

En elev skrev
Det är en kille som har röda glasögon. Den här kille har bruna ögon, den här killen brukar också ha batman-tröja. Han har också brunt hår. Han gillar att spela killerball.

En annan elev skrev
Det är en tjej, hon har bruna hår och bruna ögon. Hon har vit tröja med hästar på. Det är prickiga kaniner på strumporna. Hon gillar hästar.

Nästa steg i denna process är att sätta personbeskrivningen på ett papper. Ovanför texten kommer jag klistra fast en bild på eleven som beskrivs. Men för att man inte ska se vilken eleven är direkt så tänker jag att man klistrar fast en lucka framför som man kan öppna (tänk er en julkalenderlucka typ). Så man läser personbeskrivningen, och sedan öppnar man luckan för att se om man hade rätt.

 

Lämna ett svar