Basgrupper i åk 1: Lära känna varandra

Den här veckan har basgrupperna fått lära känna varandra lite bättre. Vi gjorde detta genom att intervjua varandra. Eleverna fick var sitt papper med en lista på saker de skulle ta reda på om varandra. Först stod det Namn:______. Jag frågade eleverna om jag bara kunde säga Namn? Det kunde jag inte tyckte de, så de kom med förslag och vi kom fram till att det var bättre att säga: Vad heter du? Vi gick igenom hur man kunde ställa frågan om de andra sakerna också (t.ex. ålder, favoritmat, syskon). Jag använde sedan en av grupperna för att modellera hur intervjun skulle gå till. En elev (Elev A) började med att ställa den första frågan till eleven till höger. (Elev B). B svarade och A skrev ner svaret. Sen ställde B frågan till C och skrev ner svaret. C ställde frågan till A och skrev ner svaret. Nu ställde A fråga 2 till B osv. På detta sätt fick de eleverna som inte kan så mycket svenska chans att höra frågan två gånger innan det var deras tur att fråga (jag såg till att de var sist att fråga i sina grupper). Vi påminde varandra om vad man ska tänka på (hjälpa varandra med att säga bokstaven, prata lugnt med varandra, prata snällt). Med sin flagga vid bordet började de intervjua varandra. Jag observerade att grupperna kom igång. En grupp (som bara var två då en var frånvarande) var oense om de skulle fråga en fråga i taget eller om en skulle fråga alla på en gång, så de frågade mig och fick instruktionerna en gång till. Grupperna kom igång att jobba fort, turades om att fråga och hjälpte varandra hitta rätt bokstäver vid behov. När några grupper var klara fick de också måla en bild på den de intervjuat.

Ta bild 2017-03-25 051339

Efteråt pratade vi om likheter och skillnader de hittat. Några upptäckte att de hade lika många syskon. Några att de hade samma favoritfärg. De upptäckte också skillnader mellan varandra. Lärde ni er några nya saker om era kompisar? Ja! Kan man va kompisar fast man är olika? Ja, självklart! 

På en senare lektion fick eleverna skriva rent sina intervjuer. Vi tränade då på att göra om stödorden till meningar och använda versal och punkt.

IMG_4720

Nästa steg är att fotografera alla grupper och sedan hänga upp bilder, gruppnamn och intervjuer i klassrummet – för att skapa en positiv gruppidentitet och stolthet över sina gruppmedlemmar. Eleverna tyckte att det var roligt att intervjua varandra och lära sig nya saker om varandra. Arbetet med basgrupper går framåt. Grupperna börjar få sammanhållning, men vissa svårigheter börjar också synas i vissa grupper. Framöver kommer vi att träna extra på vissa samarbetsfärdigheter för att stärka gruppernas samarbete, t.ex. att ta in andras idéer, att inte alltid få exakt som man själv vill och att uppmuntra varandra.

 

En kommentar

Lämna ett svar