Lärpar och Turas om: Vokaler

Vi håller nu på att arbeta med vokaler i vår årskurs 1. Vi har gått igenom vad vokaler är, försökt lista ut meddelanden där alla vokaler saknas, listat ut vems namn det är, ringat in vokaler i en text och gjort ett stapeldiagram, och mycket mer. Den här veckan har vi jobbat vidare med lång och kort vokal, och dubbelteckning.

Vi har tidigare pratat om detta, och brukar göra handrörelser för att visa (släng upp två händer i luften när du säger kort vokal, sätt ihop händerna och för framåt som en fisk när du säger lång vokal). Jag visade vokalhuset på smartboarden och vi placerade några bilder tillsammans med hjälp av EPA + Multisvar. Jag sa ordet, de funderade själva, de viskade med kompisen och visade sedan tummen upp om bilden skulle placeras på övervåningen och tummen ner om bilden skulle placeras på nedervåningen.

Eleverna fick sedan arbeta med sina lärpar med strukturen Turas om. En elev drog en bild och sa ordet. Den andra funderade på var bilden skulle placeras och satte den där. De skulle även förklara för varandra hur de hade tänkt och använda handrörelserna.

IMG_5138

När ett par var klara fick de jämföra sina lösningar med ett annat par. De fick berätta hur de hade gjort och hjälpa varandra om något par hade placerat någon bild fel.

IMG_5139

Nästa steg var att fundera på stavningen. Vi tittade på bilderna i vokalhuset på smartboarden och skrev orden. Eleverna hjälpte till med hur de stavades, och såg snabbt att vid korta vokaler skulle det vara två konsonanter och vid långa skulle det vara en. De fick nu ett papper med fler bilder. En elev pekade på en bild och sa ordet. Den andra använde handrörelserna för att visa om det var en kort eller lång vokal, skrev ordet på rätt våning och skrev rätt antal konsonanter. Som avslutning gick vi igenom några av orden på tavlan och de fick förklara hur de hade tänkt. Paren fick också berätta om hur de hade arbetat tillsammans. Flera av dem berättade att de hade turats om och att de hade hjälpt varandra. I interaktionerna fick eleverna chans att förklara själva och lyssna på andras förklaringar, vilket hjälpte till att befästa kunskaperna.

IMG_5142

En kommentar

Lämna ett svar