Sommarläsning 2017

Sommaren är här! Flera av er har på vår facebooksida efterfrågat tips på böcker att läsa i sommar som handlar om Kooperativt lärande. Läs gärna vårt inlägg från förra året där det finns lite boktips och länkar till olika bra inlägg att läsa. Men mycket har hänt på ett år! Här är böcker vi rekommenderar för en solig dag i hammocken eller den där regniga dagen då man egentligen skulle besöka stranden.

Böcker om KL

  • Grundbok i Kooperativt lärande – Vägen till det samarbetande klassrummet. Vår egen bok med en rejäl teoridel förankrad i svensk forskning blandat med en stor praktikdel där du får veta hur man kan börja arbeta med KL och hur du kan använda dig av grundprinciperna i undervisningen. Och såklart en hel del strukturer.
  • Kooperativt lärande – samarbetsstrukturer för elevaktiv undervisning, Stenlev & Kagan (2017). Denna är en utmärkt bok att prova på kooperativa strukturer. Recension av boken finns att läsa här.
  • Circles of learningJohnson, Johnson, & Holubec (2009) Denna bok är vår favorit för att förstå: hur, vad och varför kring kooperativt lärande. Lättläst och med tips samt lättförståelig teori växlat med tankeväckande citat. Se till att köpa den nyaste sjätte utgåvan (2009) då det finns massor av olika versioner av den där ute!
  • The Nuts & Bolts of Cooperative Learning, Johnson, Johnson, & Holubec (2007). Om du bara letar efter praktik innehåller denna massor med strategier för att arbeta kooperativt i klassrummet. Bra komplement till Kagans metodik då den tar upp andra sätt än strukturer för att arbeta utifrån samarbete.
  • Cooperative learning in the Classroom, Wendy Jolliffe (2007). Denna bok är lättläst och innehåller både teori och praktik för kooperativt lärande.
  • Inkludering i skolan – undervisningsstrategier som fungerar, David Mitchell (2015). Recension finns här. Här finns flera tips och idéer för ett inkluderande arbetssätt, bl.a. kooperativt lärande.

Böcker inom pedagogik

  • Ledarskap i klassen, Terje Ogden (2017). En mycket bra bok om klassrumsmanagment och att leda en klass med elever födda på 2000-talet. Teori varvas med praktik. Kapitel 3 och 4 belyser det ledarskap som behövs för att lyckas med kooperativt lärande.
  • Det sociala livet i skolan – socialpsykologi för lärare, Robert Thornberg (2013). En omfattande bok om sociala relationer och ledarskap som vi rekommenderar till alla lärare som arbetat mer än 15 år sedan sin lärarexamen för att uppdatera sig om aktuell forskning och praktik. Alternativ bok: Sociala relationer och pedagogiskt ansvar av Jonas Aspelin (2010).
  • Att anpassa undervisningen – till individ och grupp i klassrummet, Thorsten, Forslund Frykedal & Boo (2017). En bok om att leda och differentiera undervisningen med en balans mellan individ och grupp. Författaren Karin Forslund Frykedal doktorerade med fokus på gruppundervisning och kooperativt lärande.
  • De fem stora – Fullan, Hattie, Timperley, Wiliam & Dweck, Jesper Ersgård (2016). Om du vill vara med i lärarrummet om det som är ”hett” och ”inne” och förstå ord som ”growth mindset” ”formativ bedömning” ”glasspinnarna” mm. så läs denna bok om de mest populära pedagogikforskarna och vad de förmedlar.
  • The lazy teacher’s handbook – new edition, Jim Smith (2017). En underhållande bok om att jobba mindre som lärare där eleverna lär sig mer. En win-win?!? Man kan inte låta bli att skratta där boken omväxlande ger riktigt bra knep och strategier som gör dig till en bättre (och mer utvilad) lärare.

Om ni har mer tips på böcker får ni gärna skriva det i kommentarerna. Vi från kooperativt.com önskar er alla en underbar (läs)-sommar!

Lämna ett svar