Utvärdering i årskurs 1

Nu börjar det närma sig slutet av årskurs 1 och därför ville jag göra någon form av utvärdering av arbetet. Jag började med att samla klassen på mattan, jag berättade att vi skulle arbeta i grupper och prata om hur det varit i årskurs 1. Jag visade de olika rollkorten (jag använde berättare, sekreterare och ordfördelare) och repeterade särskilt rollen Ordfördelare, jag tryckte på hur viktigt det var att se till att alla i gruppen fått säga något. 

Jag delade in eleverna i grupper om 3 (2 grupper blev det 4 elever i) och de fick börja med att göra en high-five med varandra och hålla varandra om axlarna. Därefter pratade vi om ljudnivån för lektionen. Jag sa att vi kommer få väldans ont i öronen om alla ska prata högt samtidigt. Eleverna kom överrens om att vi kunde viska till varandra i gruppen. Alla grupper fick testa det, men det blev stimmigt och hög ljudnivå, men jag såg en grupp som klarade av att viska till varandra. Jag gjorde time-out och de andra grupperna fick studera hur den gruppen gjorde när de viskade så att alla i gruppen hörde men att ingen runt om hörde. Vi hyllade den gruppen och därefter fick alla grupper prova igen, det funkade bättre och hela klassen fick beröm.

Därefter kunde jag starta med själva utvärderingen. Alla elever fick varsin roll, berättaren fick ett antal frågekort att använda sig av för utvärderingen och sekreteraren fick en ipad att skriva ner stödord på. Därefter fick de börja arbeta. Flera gånger under arbetet gjorde jag time-out och lyfte goda exempel på grupper som arbetade bra, t.ex. “Jag hörde en ordfördelare som sa: vad tycker du?” ,  “Ser ni denna grupp, de sitter nära varandra och lutar sig inåt när de pratar”, “I denna grupp ser jag att de tittar på varandra när de pratar” och “Här är en grupp som har bra ljudnivå när de pratar med varandra”. Det gjorde att de andra grupperna också ville ha beröm, så de ansträngde sig mer.

Kooperativt_lärande_åk1

Efter lämplig tid satte jag igång en timer och sa att de ska avbryta sitt arbete när timern är på 0 och att det inte gör något om de inte hinner med alla frågor, för det var inte meningen.

När timern ringde gav jag eleverna positiv feedback på sitt arbete. De fick tacka varandra för gott samarbete. Sedan berättade jag att det som de diskuterat i grupperna nu kommer att få en mottagare. Vi ska skriva brev till förskoleklasserna om hur det är att gå i ettan. Jag tog upp ett word-dokument på smart-boarden så att alla elever kunde se. Därefter ställde jag några av frågorna som stod på frågekorten, efter varje fråga fick de i gruppen luta sig mot varandra och snabbt gå igenom vad de ville svara, sedan fick en i varje grupp berätta om sin grupps svar.

I denna övning fick eleverna verkligen träna på hur man arbetar som en grupp och inte bara i en grupp. Eleverna var ömsesidigt beroende av varandra och de hade ett starkt eget ansvar i och med att de hade ansvar över varsin roll i arbetet och att jag slumpade ut frågan. De samarbetsfärdigheter som var i störst fokus var lyssna på din kompis och sitta nära varandra.

Här är slutresultatet av deras sammanfattningar

Hej alla barn i förskoleklass. Här kommer en hälsning från årskurs 1!

I ettan får man lära sig mycket. Vi har gjort mycket roligt, vi har haft hundrafest och varit på föreställning. I Svenska har vi läst en bok som heter Den magiska kulan. Vi har lärt oss att läsa och att skriva sagor. Vi har också jobbat med Alfabetsskogen. Vi har läst en bok som heter Min vän Charlotte och tittat på en film.

Vi har haft Grej of the day, då har vi lärt oss om till exempel Zlatan, Burj Khalifa, Kejsarpingviner, Lego och Vulkaner. Vi har samarbetat mycket, det har varit superkul. Det har varit roligt att ha lär-kompisar. Vi har lärt oss om vatten, känslor, reflexer, kartor och om samhället.

I matematik har vi lärt oss plus och minus, det är addition och subtraktion. Vi har lärt oss klockan och att mäta både med linjal och med gamla måttenheter.

Det bästa med ettan är lära sig läsa, att ha 100- dagarsfest, att skriva, att lyssna på fröken och ha kompisar och vara på fritids.

Hoppas ni får det lika kul som oss!
Hälsningar årskurs 1

 

6 kommentarer

 • Cecilia Petersson

  Hej! Vad bra att du delat med dig av detta. jag kommer att ha en åk 1 till hösten. Jag har arbetat med GOTD i åk 2 och 3, men aldrig i åk 1. Hur har du gjort då? Vill du dela med dig vore jag tacksam! MVH Cecilia

  • Hej!

   Jag har också haft GOTD i åk 2 och 3, och skillnaden är inte så stor när man har det i årskurs 1. Vi har börjat med en ledtråd som vi lärare läst för eleverna, de har fått göra en EPA på den ledtråden. Därefter har vi presenterat dagens GOTD som en powerpoint med mycket bilder.

   Under HT fick eleverna skriva av rubrik och skriva av 2-3 ord som passar till GOTD:n, men under slutet av HT fick eleverna börja med att skriva av ca 2 meningar istället för bara ord. Och nu under VT har de fått skriva av rubrik och ca 2 meningar. Sedan har de fått välja en sak om GOTD:n som de vill berätta med en egen mening. 🙂

   /Lisa

 • Cecilia Petersson

  Hej! Tack för ditt tips! Det låter bra. Hade du detta varje dag eller hur ofta hade du detta? Gör du egna powerpoints eller hämta du? Var i så fall får du tag på dina Powerpoints?Tack än en gång! Ha det så gott resten av sommarlovet. Vi i Olofström, Blekinge börjar den 15/8. MVH Cecilia

  • Vi hade GOTD en gång i veckan. Gör egna presentationer för att det är lättare att anpassa språk och bilder till åldersgruppen. Men hämtar mycket inspiration från facebook-gruppen “Grej of the day” och från http://www.gotdswe.se/utforska-gotd/
   Hoppas att det kommer gå super! I skärholmen börjar lärarna den 14:e och eleverna en vecka senare!
   Hälsningar Lisa

 • Caroline Hansen

  Jag är lite nyfiken på utvärderingsfrågorna. Vilka frågeställningar hade ni som de skulle diskutera?

  • Hej! Om du klickar på ordet “frågekort” i inlägget så kommer du till frågorna som användes. Mvh, Jennie

Lämna ett svar