Struktur: På sightseeing

På sightseeing är en struktur där elevers arbete synliggörs och där respons kan ges mellan elever och grupper. Eleverna får chans att lyfta positiva exempel och uppmuntra varandra. De får också chans att granska arbeten utifrån kunskapskrav och mål.

Innan denna struktur används behöver gruppen träna på hur man ger respons på ett konstruktiv sätt och hur man ställer utvecklande frågor. Det kan vara bra att träna på vilka slags fraser som kan användas och ha dessa inom synhåll så att eleverna får stöd när de ska skriva kommentarer. Målen med arbetet behöver också vara synligt så att eleverna vet vad de ska kommentera kring. Modellera gärna först i helklass med ett exempelarbete där eleverna i sina grupper får komma på kommentarer som lyfts i helklass. På detta sätt vet eleverna hur de ska ge respons när strukturen används.

  • När eleverna avslutat ett temaarbete får de gärna skapa en A3-planch med en presentation.
  • Sedan får alla grupper hänga upp sina arbeten på väggen.
  • Eleverna vandrar sedan runt i sina par/grupper och tittar på allas arbeten. De skriver positiva kommentarer, frågor och tips på post-it-lappar som de sätter fast på de olika presentationerna. Eleverna skriver på baksidan av post-it-lapparna så att bara gruppen som får responsen kan läsa vad som står.
  • När eleverna vandrat klart får varje grupp hämta sin planch och sina kommentarer för att sedan bearbeta de kommentarer och frågor som de fått.

Genom att göra på detta sätt får eleverna träna på att tydligt visa och förklara sitt arbete så att andra än läraren förstår. De har också en verklig mottagare för sitt arbete. Eleverna får också en chans att tillsammans med sina gruppmedlemmar både ge och få respons.
Istället för att hänga elevernas egna arbeten kan också exempeltexter användas där eleverna får träna på att identifiera positiva drag och reda ut oklarheter. Då kan kommentarerna bearbetas i helklass istället. Du kan även variera strukturen och sätta upp vad som helst på väggarna som eleverna ska ge feedback på, diskutera eller kommentera och behandla på olika sätt.

Exempel på tillämpning:

Gruppstärkande: Presentationer kring hur en bra kompis är, presentationer/instruktioner av lekar

Svenska/SVA/Engelska/Moderna språk: texter av olika genrer

Matematik: problemlösning, uträkningar, förklaringar av begrepp

SO/NO/Teknik: arbeten kring olika ämnen

Praktiskt estetiska ämnen: redovisning av alster

kooperativt_larande_gallerywalk

Bildkälla: https://windowintoamathclassroom.wordpress.com/2012/11/29/day-61-gallery-walk-wmistakes/

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s