Lärgrupper i Åk 3

Efter ett skönt sommarlov har vi nu kommit igång igen. Nu är vi 3:or och har massor med spännande saker framför oss. De första dagarna har vi ägnat mycket åt att knyta kontakt igen och sammansvetsa gruppen. Vi har en ny kamrat i klassen också som vi ska lära känna.

I år har vi möblerat så att eleverna sitter i lärgrupper. En lärgruppbestår av fyra elever. Dessa lärgrupper kommer att samarbeta på olika sätt. Närmast sig har de sin axelkompis som de har närmst samarbete med. I lärgrupperna har de var sitt nummer. Dessa nummer använder vi när vi samarbetar t.ex “Fyrorna hämtar papper till sin grupp.”, “Tvåorna berättar vad gruppen har kommit fram till.”, “Trean skriver ned vad ni diskuterar.” osv. Lärgrupperna är samma i 8-10 veckor. För att skapa ett gott arbetsklimat fick de idag diskutera i sina lärgrupper om hur de vill ha det för att det ska fungera bra i lärgruppen. De diskuterade de punkter ni ser nedan.
De förde anteckningar över vad de bestämde och skrev under.
Några elever renskriver det på datorn och sen klistrar vi fast punkterna på baksidan av bordsskylten.
Varje bord har sin färg. Att borden har sin färg underlättar om jag ber ett bord om något eller ber t.ex grön och röd att slå ihop sig för ett arbete osv. Eftersom vi ska ha engelska detta år så är skyltarna på engelska, så får de träning på det.
En övning vi har gjort i veckan var att berätta-lyssna-lista ut-återberätta. Vi jobbade enligt EPA modellen. Först fick de enskilt skriva ned tre påståenden om något som har hänt dem i sommar. Två av dem skulle vara sanna och ett falskt. Det gällde att vara lite klurig eftersom de därefter skulle läsa upp påståenden för sin axelkompis. Kompisen skulle gissa vilka som var sanna och vilken som var luringen. Därefter gjorde de samma sak med de andra i sin lärgrupp. Till sist fick de berätta om vad axelkompisen har varit med om och vad som var luringen. På detta sätt fick de berätta för varandra om vad de har gjort, öva på att vara lagom lurig (glädjefyllt) samt presentera varandra. Bra nu när vi har en ny kamrat i klassen. De var fantastiskt duktiga på att hitta bra luringar. Det kunde vara påståenden som:”Jag har badat. Jag har lekt med mina kusiner. Jag har klippt mig.” Alla är möjliga och inte så spektakulära. Bra nivå på påståendena.
Mer om lärgrupper (formella grupper) kan ni läsa om här.

Lämna ett svar