Speed-dating: Lära känna varandra

Idag började våra elever 2:an och vi har både ny personal och nya elever i klassen. Därför tyckte vi att det passade bra med en kooperativ övning där eleverna stärker relationerna i gruppen samtidigt som de lär känna varandra lite mer. Vi använde oss därför av strukturen speed-dating.

Vi satte upp långbord i klassen med 10 stolar på vardera sida. I en av våra klasser var antalet elever udda, så på en kortsida fick en elev sitta och bilda en trio istället för ett par. Varje par fick 2 tärningar och ett papper med instruktioner. Instruktionerna fanns även på tavlan. Innan vi började modellerade jag med en elev hur det skulle gå till. Vi kastade var sin tärning och räknade ihop summan. Sedan hittade vi rätt tal på pappret och läste frågan som stod där. Båda svarade sedan på frågan. Sen var det bara att slå tärningen igen och se vad de blev den gången! Jag förklarade sedan att efter en stund skulle jag säga Stopp! och vi skulle flytta ett steg åt höger för att få en ny kompis att fråga.

Jag lät en elev i taget gå och sätta sig vid långbordet. Jag väntade tills alla hade satt sig. Jag delade sedan ut tärningar och pappret med frågorna, med instruktionen att ingen skulle röra något utan sitta stilla med händerna i knät. När allt var utdelat frågade jag om någon kunde återge vad vi skulle göra varpå en elev gjorde det. Sedan satte vi igång! Genast blev det full aktivitet. Eleverna slog tärningar, läste, frågade, ställde följdfrågor och slog tärning igen. Jag gick runt och lyssnade och kollade att allt fungerade bra. Efter en liten stund ropade jag Stopp! Jag bad eleverna låta tärningarna ligga och ställa sig bakom sin stol. Jag bad dem sedan hålla upp sin högra hand. När alla gjorde det fick de ta ett steg åt höger och sätta sig för att börja igen. Denna gången påminde jag dem också om att använda sin parröst och tala lugnt och tyst så att alla kan höra sin kompis ordentligt. Vi bytte 3-4 gånger till innan vi avslutade övningen. Eleverna tyckte att det var väldigt roligt och fick chans att lära känna fler kompisar. Då detta var en lära-känna övning lyfte vi ingenting i helklass utan lät samtalen stanna hos eleverna själva.

IMG_5944

 

2 kommentarer

  • Hej! Vilken rolig idé! Vilka frågor använde du? Tar gärna del av dem. Mvh Louise Wester

    • Hej Louise! Jag har tyvärr inte tillgång till frågorna längre. Mitt tips är att låta eleverna komma på frågor, så blir det sånt de tycker är spännande och relevant. Lycka till! Mvh, Jennie

Lämna ett svar