Hör vi ihop?: Sommarmeningar

Idag har vi provat strukturen Hör vi ihop? i kombination med sommarbilder. Vi skrev ut 6 sommarbilder och klippte i 3-4 bitar.

När lektionen började berättade jag att jag hade gjort något tokigt. Jag hade klippt sönder sommarbilder, och nu behövde jag hjälp att sätta ihop dem igen. Jag visade en av “pussel-bitarna” och berättade att de alla skulle få var sin. Sedan skulle de få gå runt i rummet och hitta vilka som hade de bitarna som gjorde deras bit hel. För att de inte bara skulle visa bilderna för varandra fick de instruktionen att gömma bilden och beskriva den för kompisen. Bara om de trodde att de hade bitar av samma bild fick de visa och kolla. Jag modellerade tillsammans med en elev så att alla skulle veta vad de skulle göra.

Eleverna fick nu börja gå runt och leta efter resten av bilden. När de hittade varandra satte de sig vid ett bord förberett med papper, penna och lim. Innan de limmade fick de visa att de visste hur bilden skulle vara.

 

När alla bilder var limmade kom nästa instruktion. Jag berättade att de nu skulle få skriva meningar som passade till bilden de hade. Jag repeterade rollen sekreterare (som vi använt oss av i åk 1) och förklarade de skulle turas om att säga meningar och att en elev skulle få skriva meningarna.

IMG_5980

De elever som inte skrev fick också instruktionen att hjälpa sekreteraren komma ihåg versal och punkt. Eleverna satte igång och började fylla pappret med meningar. Efter en stund bröt vi och samlades på mattan. Där fick varje grupp läsa sina meningar och visa bilden. Resten av gruppen fick säga om de tyckte att meningarna passade. Grupperna fick också lyfta några saker de tyckte hade gått bra med samarbetet, t.ex. att de lyssnade på varandra.

IMG_5994

2 kommentarer

  • Mycket bra och inspirerande uppgift 🙂

  • Melanie Horn

    en underbar uppgift även på högstadiet: efter arbete med ordförråd kan eleverna skriva på engelska eller på ett modernt språk. För att sänka tröskeln för eleverna som har svårt för språket eller skrivandet är det viktigt att de förstår att man får skriva på sin nivå: Kan man skriva med fullständiga meningar eller till och med i en sammanhängande text så är det jättebra, fast även att leta fram enskilda ord och fraser kan kräva mycket av några elever och skulle uppskattas av läraren och klasskamraterna.

Lämna ett svar