Skrivtrappan

Så här i början av höstterminen i åk 2 satsar vi lite extra på att komma igång med skrivandet. Ofta har eleverna så mycket tankar och idéer men handen hänger inte med. En del har också tappat lite under sommaren och vi ville få till en bra start genom att ha korta skrivuppgifter med tydliga mål, där eleverna också stöttar varandra.

Jag följde denna arbetsgång:

  1. Visa trappan och förklara stegen.
  2. Visa en bild, skriv ner stödord och modellera hur du gör meningar till bilden.
  3. Visa en ny bild, skriv ner stödord och låt eleverna i EPA komma på meningar.
  4. Låt eleverna enskilt fundera kring vilket trappsteg de satsar på att komma till.
  5. Eleverna får nu skriva meningar till bilden i 10 minuter.
  6. När tiden är slut läser eleverna igenom sin text och markerar vilket trappsteg de tycker att de kom till.
  7. Eleverna byter skrivbok med sin lärkompis och läser igenom deras text för att uppskatta vilket trappsteg de kom till samt för att ge uppmuntran.
  8. Medan eleverna målar en bild till sin text går läraren runt och läser elevernas texter, ger feedback och sätter ett klistermärke på det trappsteg de kom till.
  9. Fira framgångar i helklass.
  10. Upprepa ett par gånger i veckan under ett par veckor för att träna upp skrivhastighet samt för att eleverna själva får se sina egna framsteg.

Jag började med att visa trappan och förklara de fyra stegen. Jag berättade att målet inte är att nå sista steget på en gång, utan att klättra uppåt och utvecklas tills du känner dig mer säker i ditt skrivande. skrivtrappa

Jag visade en bild och berättade meningar till. Jag skrev upp stödord bredvid bilden. Eleverna fick sedan hjälpa till att använda stödorden i meningar.

Jag visade en ny bild som de skulle få skriva om. Jag skrev ner några stödord. Eleverna fick först enskilt fundera på några meningar de kunde göra om bilden med hjälp av stödorden, viska med en kompis och sedan lyfte vi några svar.

hundDe fick sedan utifrån trappan fundera på vilket steg de satsade på att komma till idag.

Jag delade ut skrivböcker, de satte sig någonstans i klassrummet (bredvid sin lärkompis) och jag startade en timer på 10 minuter.

Under tiden de skrev gick jag runt och observerade och såg till att alla kom igång. En elev började skriva enbart stödorden så jag fick påminna att hen skulle skriva meningar med orden.

När tiden var slut bad jag eleverna läsa igenom sina meningar och fundera över vilket trappsteg de kom till.

De fick sedan byta bok med lärkompisen och läsa dennes text med två instruktioner: uppskatta vilket trappsteg kompisens text uppnådde och säg något uppmuntrande till lärkompisen. De gjorde detta väldigt bra.


Några av eleverna ville nu gärna skriva fler meningar och måla en bild till texten, medan andra jobbade klart med en saga. Medan de gjorde det gick jag runt och läste deras texter, gav feedback och satte ett klistermärke på trappsteget de kom till. Då många kom redan till sista trappsteget första gången skapade jag till gång 2 en till trappa med svårare steg. Vi gjorde denna uppgift med olika bilder tre dagar i rad och flera av eleverna nådde högre på trappan gång 2 och 3. Vi lyfte detta i helklass och uppmuntrade varandra. Under nästa vecka funderar jag på att utveckla uppgiften lite till dem som redan klarar att skriva ca 10 meningar på 10 minuter, kanske med uppgiften att skriva en berättande text med dess delar.

Detta sätt att träna upp skrivhastigheten och förmågan att skapa meningar var roligt, enkelt och tydligt för eleverna, samt tränade både självskattning och kamratrespons. Eleverna var nöjda och stolta över sina prestationer och uttryckte att de gärna ville göra det igen.

11 kommentarer

  • Åh vilken bra idé för skrivandet. En fråga bara: hur såg stege nr 2 ut? Med vänlig hälsning, Åsa

    • Den hade snabbare utveckling: 1) 2-3 meningar, 2) versal och punkt, 3) 5 meningar med versal och punkt, 4) 8 meningar med versal och punkt.

  • My Lindskog Andersson

    Kan du dela dokumentet?My. my.lindskog-andersson@krokom.se

  • Tack så mycket. Jag har suttit och funderat på hur jag ska få mina åk treor att ta nästa steg i sin skrivutveckling. Jag gjorde om trappstegen så de passar min grupp (la till att ta vara på tiden, mellanrum och skriva läsligt). Nu ska jag modella och jobba med detta intensivt. Tack igen!

  • Tack så mycket. Precis vad tvåorna i min grupp behöver. Jag ska absolut testa detta. Finns det en mall av dina skrivtrappor någonstans så man kan skriva ut dem?

  • Spännande! Så tydligt och bra, precis vad jag behöver som stöd i skrivandet för min åk2 också! 👍🏼 Har du en smartboard? Tänkte på den tidtagaren som räknar ner. / Catrine

  • Det här ska jag prova till veckan! Jag tar gärna del av mallarna. Jag tänkte använda en time-timer.

    • Exempel på mallar ligger som filer i Facebook-gruppen Kooperativt lärande.

  • Detta är en så inspirerande sida! Tack!
    Denna övning ska jag absolut prova i min klass.
    En liten fråga: Du skrev att du satte ett klistermärke på det trappsteg som eleven kom till. Sparar eleverna sina papper med trappan i en pärm för att ta fram vid nästa tillfälle för att se sin utveckling? Eller sparas den tillsammans med texten? Tycker att det ibland kan vara svårt att få till en enkel och tydlig ”logistik”…
    Tack!

    • Hej! Jag har trapporna för tillfället, men när vi är ”klara” med just dessa trappor ska de få sätta in i sina pärmar så kan vi visa på t.ex. utvecklingssamtal. =)

Lämna ett svar