EPA: Vad lärde ni er igår?

Det här året har jag SO i både min och Lisas klass, och hon har NO i båda klasserna. Dessa lektioner håller vi på tisdagar. På onsdagsmorgonen har därför eleverna ofta mycket det vill berätta om och jag är nyfiken på vad de gjort. Detta blir ett ypperligt tillfälle för strukturen EPA där eleverna får chans att repetera kunskaperna samtidigt som de får utlopp för sin berättarlust.

Eleverna sitter i sina lär-par. Vissa gånger delar jag ut en mini-whiteboard, en penna och ett sudd till varje par. De får då tänka en stund enskilt för att sedan viska med kompisen och gemensamt skriva ner tankar kring vad de lärt sig. Andra gånger får de var sin mini-whiteboard för att skriva ner sina egna tankar först och sedan dela tankarna i paret. När de är klara gör de tummen upp så att jag ser hur det går. Jag låter sedan varje par berätta en sak de skrivit ner. Ofta blir det ett samtal kring sakerna de skrivit där de hjälps åt att komma ihåg mer och förklara, men jag ser till att varje par får säga minst en sak från sin mini-whiteboard. Det här blir en trevlig stund där eleverna är experterna och jag lyssnar. Alla får chans att fundera kring vad de lärt sig, sätta ord på det, repetera begrepp och dela med sig till andra.

 

En kommentar

Lämna ett svar