Lärpar: Multiplikation

I matematiken arbetar vi mycket med att kunna förklara hur man resonerar och tänker. Vi märker att strategier sätter sig mycket bättre när eleverna både får höra och ge förklaringar flera gånger.

Just nu arbetar vi med multiplikation. Eleverna har förstått grunden och vi tränar nu på att sätta ord på och befästa förståelsen. Jag skrev ett matteproblem på tavlan. Istället för att eleverna skulle lösa talet skrev jag fem möjliga uträkningar. Deras uppgift var att identifiera vilka lösningar som passade till problemet.

1. Jag visar problemet och läser det högt.
2. Jag ber dem tänka tyst för sig själva kring vilka lösningsförslag som är rätt och varför (EPA).

3. De får viska med sin lärkompis och förklara hur de tänker. Jag ger det gemensamma målet att båda ska veta hur de tänkt då någon kommer att få förklara sen.

4. På min signal får de skriva ner sina svar. (Då en del par ibland börjar skriva svaret innan de verkligen har förklarat för varandra fick de inte börja skriva förrän jag sa till. Jag märkte att detta gjorde att fler pratade ordentligt.)


5. Jag räknar till 3 och alla par håller upp sina lösningar (Multisvar). (Här kan man också göra en parjämförelse.)

6. Vi går nu igenom de fem lösningsförslagen på tavlan. Jag pekar på ett och ber alla göra tummen upp för rätt och tummen ner för fel. Jag väljer sedan ut några som får förklara hur de har tänkt, både kring de rätta svaren och de felaktiga svaren. I början är det svårt för vissa att förklara varför de vet att det är rätt/fel, så andra elever och jag hjälps åt att hitta rätt ord. De lär sig otroligt mycket av att förklara varför något är fel. ”Det är fel för i 10+10 har hon bara läst i två dagar, men hon läser i tre dagar.” ”Det är fel för i 2+3 äter han 2 kakor sen 3 kakor, men han äter ju 3 kakor och sen 3 kakor, då måste det vara 2*3.”

Som avslutning på lektionen byggde vi tal med centikuber. Jag skrev ett tal på tavlan (t.ex. 2*3) och så byggde de det tillsammans i lärparen. Detta var bra då vi fick möjlighet att rätta till en missuppfattning: när de skulle bygga med materialet byggde några par med addition istället för multiplikation (istället för att ta två treor tog de två+tre). Vi kunde då återigen prata om vad multiplikation innebär och alla fick testa det konkret.

 

Vid nästa lektion fick eleverna i lärpar bygga och skriva multiplikationen. En elev sa en multiplikation, t.ex. 3×5. Den andra byggde det med centikuber. Den första kontrollerade att kompisen byggt rätt och skrev ner multiplikationen. De turades om. Innan eleverba fick börja modellerade jag hur det skulle gå till med hjälp av en elev. När elverna arbetade kunde jag gå runt och lyssna och kontrollera att alla klarade av att bygga multiplikationerna korrekt.

Innan vi gick ut på rast visade jag multiplikationer med centikuber och varje elev fick säga en multiplikation (jag håller upp två bitar med tre i varje, en elev får svara 2*3).

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s