Luktsinnet i lär-par

I årskurs 2 arbetar vi med kroppen och våra sinnen. Idag kom vi fram till luktsinnet. Lektionen började med att jag hade en kort genomgång av vad luktsinnet är för något och hur vi känner lukt. Eleverna fick i par göra en EPA där de fick fundera över varför vi människor behöver luktsinnet. De fick diskutera och flera bra exempel kom upp! Efter denna genomgång fick eleverna göra luktexperiment med en variant av Karusellen.

Luktexperimenten genomfördes i helklass med 20 elever. Jag hade förberett 10 bord med 2 stolar per bord där lär-paren fick sätta sig. Varje lär-par fick ett protokoll som såg ut såhär:

kooperativtsinnen

Det fanns alltså 5 olika burkar som eleverna skulle lukta på och ställa hypoteser kring. Varje par fick rotera kring 5 av borden.

luktenkooperativt

Jag modellerade hur de skulle göra vid borden. Jag startade en timer på 2 minuter, eleverna skulle då lukta på innehållet i burken, fundera själva över vad det var i burken och sedan viska med sin kompis. När de kommit överens om vad de trodde att det var i burken fick de skriva ned det i rätt kolumn och sedan ställa sig upp bakom sina stolar. När timern ringde fick de rotera till nästa bord för att göra samma sak där ända tills de besökt alla 5 stationer.

När alla par varit på samtliga stationer fick 2 par gå ihop och jämföra sina svar med varandra. Till sist gick vi igenom de korrekta svaren tillsammans.

Jag trodde att lektionen skulle bli rörig eftersom att jag gjorde den i helklass. Men då att de hade sina bestämda bord att cirkulera kring och med hjälp av timern fungerade det över förväntan.

3 kommentarer

  • Kul! Jag provar ofta EPA och hör vi ihop? när vi arbetar i matematik:) Nu ska jag prova detta också i par! Spännande! Kul! Ewa(gordagentilldin) Tack för alla tips, de är så bra!!

  • Kul! Vi arbetar också med kroppen i en åk 2. Vi har arbetat med lärpar där de fått skriva faktatexter med hjälp av mindmap och bildstöd. Detta ska jag testa. Vad hade du i burkarna?

    • Åh vad roligt, jag har också tänk att de ska få skriva faktatexter! Jag hade banan, schampo, tvål, kaffe och tandkräm 🙂

Lämna ett svar