Matematiska uttryck – inre-yttre cirkeln

I matematiken är det mycket man ska tolka och många olika förmågor som ska tränas. I Lgr11 står det att dessa förmågor ska tränas i matematiken:

• formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,
• använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
• välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter, ‘
• föra och följa matematiska resonemang,
• använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.
Här tränar vi på flera av dessa förmågor genom att arbeta utifrån den kooperativa strukturen ”inre-yttre cirkel”. Halva klassen står i en cirkel med ansiktena utåt och den andra halvan i en ring utanför med ansiktena inåt så att de har en kompis mitt emot sig. Inre cirkeln fick ett matematiskt uttryck. Den yttre cirkeln får en text som beskriver en matteuppgift. De läser upp texten för sin kamrat och gemensamt ska de se om uttrycket kamraten har stämmer med texten. Stämmer texten med uttrycket ska de motivera varför. Gör den inte det ska de motivera även det. Stämmer de överens så går de till en vuxen och redovisar. De som inte matchade tar ett steg åt höger och får en ny kamrat att jämföra med. Till slut hittar alla uppgift och uttryck som matchade. Vi tränar här på att tolka och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp. Lösa problem och tolka vilka strategier och metoder som ska användas för att lösa uppgiften. De för ett matematiskt resonemang och använder sig av matematiska uttrycksformer, samtalar, argumenterar, redogör och drar slutsatser.
20171106_111514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s