Sortering: Kläder efter väder

Nu när det börjar bli kallare ute och det är snöigt och/eller slask så dyker diskussionen om kläder efter väder upp som ett brev på posten. Vi märker av det tydligt hos våra elever. Det blir mycket tjat om att ta på sig jackan, om att ta på sig galonbyxor eller täckbyxor och att ha mössan på sig. För att eleverna ska känna själva vad som kan vara lämpliga kläder kan man använda sig av strukturen Sortering.

Förbered ca 10 bilder med tillhörande text på olika klädesplagg.  Lägg ut ett grönt, ett rött och ett gult papper till varje par/grupp. Berätta för eleverna att de ska få prata om vilka kläder som är viktigast att ha vid ett visst väder. Modellera gärna hur strukturen fungerar så att eleverna vet.

  1. Dela in eleverna i par eller grupper om 3-4 elever.
  2. Dela ut bilder till varje par.
  3. Visa en bild på väder (Ex. 4 grader och regn)
  4. Låt eleverna sortera bilderna efter vilka kläder som passar för vädret och vilka som inte passar.
  5. Använd gärna en delningsstruktur efter att eleverna sorterat färdigt (ex. switcheroo).
  6. Du kan sedan låta eleverna i par göra posters för olika vädertyper som ni kan plocka fram och sätta upp i kapprummet vid olika väder för att synliggöra vilka kläder som passar.

koopertivt

Lämna ett svar