Hur börjar jag med Kooperativt lärande?

Här på bloggen finns en hel del inlägg om olika klassexempel, länkar till forskning och olika strategier och strukturer. I vår facebook-grupp finns också massa tips från andra lärare och hur de arbetar. Om du är sugen på att börja med kooperativt lärande men inte vet riktigt var du ska börja är detta inlägg för dig! Här kommer tips på hur du kan göra för att introducera kooperativt lärande i din grupp.

Det finns 2 olika saker du måste tänka på när du börjar arbeta med Kooperativt lärande. Det är storleken på grupperna när du arbetar i par eller grupp-uppgifter och innehållet i det du undervisar. Men det viktigaste är att du börjar smått. Börja med enkla strukturer (exempelvis EPA, kamratrespons och Skriv, byt matcha) och korta par-uppgifter (där eleverna får turas om och dela på material) och bygg sedan vidare därifrån med längre uppgifter eller par som slås ihop.

Gruppstorlek

När du börjar arbeta utifrån samarbete rekommenderar vi att du inte direkt börjar sätta ihop grupper med 4 elever om du arbetar i låg och mellanstadiet. Vi rekommenderar att ni börjar med att sätta ihop eleverna i ett känt par, alltså i par tillsammans med någon som de känner sig bekväma med. Gå sedan vidare med slumpmässiga par där de får göra korta övningar. Sätt sedan ihop 2 par till en 4-grupp. Slutligen kan du gå in i 3- eller 4-grupper där medlemmarna har olika roller. Detta finns det mer om i kapitel 16 i Grundbok i kooperativt lärande.

Strukturer och innehåll

När du introducerar en ny struktur är det bra att du först låter eleverna träna på formen. Alltså hur strukturen ser ut, utan innehåll. Därefter fyller du strukturen med socialt innehåll. Gå sedan vidare med innehåll som de är bekanta med, repetera och befäst saker som de har övat på. Sist lägger du in nytt innehåll, något som de inte kan.
Detta finns grundligt beskrivet i kapitel 19 i Grundbok i kooperativt lärande.

Få grupperna att fungera med grundprinciperna

För att arbeta kooperativt behöver du även få in grundprinciperna i arbetet. Många av strukturerna har redan några av principerna inbyggda. Detta gör att grupperna får tydliga ramar för hur samarbetet ska se ut och vad deras egen roll i arbetet är. Några enkla sätt att se till att alla elever gör det de ska är att:

 • Skapa korta gemensamma mål
  ”Ni ska båda kunna ……….. när lektionen är slut”
 • Se till att de tränar på en samarbetsfärdighet
  ”Ni turas om: En i taget skriver…”
 • Se till att ett eget ansvar finns i uppgiften så att ingen kan glida med.
  ”En av er i gruppen kommer att få svara/visa vad ni gjort”
 • Utvärdera arbetet och ge feedback för fortsatta arbeten
  ”Utvärdera med multisvar. Hur gick det med målet?’
  Läraren ger feedback ”Jag såg att ni turades om att skriva i er grupp”

Mer om grundprinciperna finns i kapitel 9-14 i Grundbok i kooperativt lärande.

Det viktigaste är att

 • Du börjar smått med små korta samarbetsövningar
 • Lyft goda exempel när du ser att eleverna gör rätt
 • Fira framgångar tillsammans
 • Låt det ta tid, bli inte rädd om det inte fungerar direkt för dig och din grupp!
 • Skapa en positiv upplevelse av samarbete för både dig och eleverna
 • Använd inte för många strukturer på en och samma lektion, allt på en lektion behöver inte vara kooperativt
 • Ha roligt
 • Våga prova
 • Utvärdera och diskutera med elever och kollegor

Mer om hur du börjar med kooperativt lärande kan du läsa i den blåa boken Grundbok i kooperativt lärande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s