Det nya klassrummet – ett år senare

Förra året skrev vi två inlägg om hur vi tänkt kring klassrum och möblering. Se inlägg HÄR och HÄR. Detta år har eleverna blivit ett år äldre och vi har flyttat till nya lokaler. Här kommer en uppdatering kring hur våra klassrum ser ut idag.

På en sommar händer så mycket, våra små ettor har vuxit på längden och en del har vuxit ur möblerna från IKEA. Vi upptäckte också hur lätt små plastpallar och bord går sönder efter ett år i klassrum med fritidsverksamhet på eftermiddagen. Så detta år hade vi ögonen på något som är mer stabilt men ändå lätt att flytta och möblera om. Vi ville behålla känslan med höga och låga bord, så vi försökte hitta bord som var stabila och hade en höjd som var mitt emellan de vanliga klassrumsborden och ikea-borden. Men tyvärr har vi inte fått möjlighet att köpa in just de borden vi ville ha. Så vi har fått använda oss av det vi redan hade för att ändå behålla det flexibla.

Vi använder oss fortfarande av samma struktur där eleverna börjar och avslutar lektionen på mattan. Eleverna har inga fasta platser varken på mattan eller i klassrummet, för klassrummet förändras inför varje lektion. Vi har en elev som har svårt med samlingarna på mattan, därför har hen en bestämd plats i klassrummet där hen sitter vid genomgångarna. När de sedan ska arbeta i par kommer hens partner till bordet där hen sitter.

Vi tycker fortfarande att denna flexibla möblering fungerar väldigt bra. Klassrummet begränsar inte vår undervisning, utan undervisningen formar hur klassrummet ser ut. Men borden som vi använder är något tunga att flytta och något stora ibland, men det funderar ändå helt okej.

Här är vårt större klassrum som vi har som svenska- och SO-klassrum.

DSC_0738

Här är klassrummet möblerat för arbete i 4-grupper. 

DSC_1026

Här är vårt stora klassrum igen, med annan möblering

DSC_1027

Det större klassrummet, nu möblerat för par-arbete!

 

Här är vårt mindre klassrum som vi har som matte- och NO-klassrum.

DSC_0739

Här är klassrummet möblerat för arbete i 4-grupper.

DSC_0743

Här är klassrummet möblerat för att alla ska kunna se smartboarden.

En kommentar

  • Kul att se att du skriver om möbleringens och sittplatsers betydelse för lärande. Jag tänker ofta på det också, beroende på aktivitet så går jag och möblerar om rummet före aktiviteten startar. Nu arbetar jag på högstadiet där eleverna är i olika rum, men det går hur bra som helst att förändra rummet ändå:) Man får gå lite i förväg bara och möblera innan eleverna är på g. Jag ser att det är viktigt och roligt att få det bekräftat här:) Genomgångsaktivitet med elever i par har ett utseende, praktiska aktiviteter har ett annat….Hälsningar Ewa @gordagentilldin

Lämna ett svar