Karusellen: Kroppen

Vi har under hela hösten arbetat med kroppen. Vi har lärt oss om kroppens utsida och kroppens insida. Nu innan ledigheten ville jag kolla av vad eleverna lärt sig under höstens arbete. Detta valde jag att göra med hjälp av strukturen Karusellen.

Lektionen började med att eleverna fick sitta och läsa i sina böcker som de under hösten skapat. I böckerna finns bilder och meningar om det vi arbetat med. Detta för att eleverna skulle få fräscha upp sina kunskaper. Efter en stund bröt jag aktiviteten och samlade eleverna på mattan.

DSC_1049

Jag hade möblerat klassrummet med 6 bord. På varje bord fanns ett A3-papper med en rubrik (rubrikerna var sinnen, matspjälkningen, skelettet och musklerna, hjärtat och blodomloppet, lungorna och slutligen hjärnan och nervsystemet).

 • Jag modellerade hur strukturen såg ut tillsammans med en annan elev. Jag modellerade även rollerna som jag skulle använda.
 • Därefter delade jag in eleverna i heterogena grupper på 3-4 elever. Varje grupp skulle ha minst 1 “snabb” skrivare.
 • Jag delade ut 3 roller – sekreterare, uppmuntrare och ordfördelare.

Sedan gjorde jag följande:

 1. Jag bad eleverna läsa rubriken på sitt papper, sedan fick alla elever i gruppen fundera.
 2. Ordfördelaren fick sedan fördela ordet i gruppen så att alla fick säga något som de visste.
 3. De fick komma överens om en mening som de ville skriva på papperet.
 4. När de skrivit sin mening fick alla i gruppen ställa sig upp.
 5. När alla grupper står upp får de smyga till nästa bord och där läsa rubriken och läsa det kompisarna skrivit.
 6. Gruppen fick fundera på vad mer, förutom det som stod som de kunde.
 7. Ordfördelaren fördelade sedan ordet som innan.
 8. Eleverna komplettera med en ny  mening, sedan ställde de sig upp och roterade till nästa bord. Detta upprepade vi tills alla elever varit på alla bord.
 9. Jag avslutade med att eleverna fick gå till det första bordet, där de startade, för att titta vad som tillkommit sedan sist de var där.

 

Lämna ett svar