Talkort: Klassråd

Idag var det dags för klassråd i min etta. Jag hade två punkter jag ville att eleverna skulle få vara med och tycka till om samt en övriga frågor där eleverna själva fick komma med idéer och tankar. Jag började lektionen med att samla alla elever på mattan. Vi pratade om att det var dags för klassråd, jag berättade också kort om demokrati och om diktatur. Jag berättade att Sverige är en demokrati och att skolan också ska ses som en demokrati där eleverna får vara med och tycka och tänka.

Därefter modellerade jag Talkort  tillsammans med två av eleverna. Vi tre provade strukturen med en enkel fråga Vad tycker du om att göra efter skolan?  och så visade jag hur man skulle lägga in sitt papper i mitten när man sagt något. Därefter fick eleverna gå till sina platser där de sitter i grupper om 3-4 elever. Eleverna fick testa samma fråga, nu tillsammans med sina vänner, detta för att alla skulle få en känsla av hur strukturen fungerar.

Efter det gick jag till första punkten på dagordningen. Hur vill vi ha det i vårt kapprum? Eleverna fick tanketid på undefär 30 sekunder innan de fick börja samtala. De pratade bland annat om att de önskade att alla respekterade skogränsen, om att de ville att det skulle vara fint och att allas kläder skulle hänga på rätt ställe. Jag som lärare gick runt och observerade grupperna och tänkte högt “oj här ser jag att gruppen samarbetar för att alla sitter nära varandra och tittar på den som pratar”  detta för att på ett enkelt sätt synliggöra önskat beteende.

När de flesta grupperna lagt in en eller båda av sina markörer rundade jag av diskussionen. Jag berättade sedan att de skulle få dela sina tankar med hela klassen, men att bara en från varje grupp skulle få berätta. Vem som skulle få berätta skulle jag slumpa fram (slumpa fråga). De fick 1 minut på sig att prata ihop sig i sin grupp och sammanfatta tankarna de haft så att alla skulle kunna föra vidare gruppens ord. Sedan slumpade jag ut en från varje grupp  genom att säga “Den person som hade röda lappar vid detta bord: varsågod och berätta vad ni pratat om”.  När alla grupper fått berätta sammanfattade jag klassens tankar och de fick sen med hjälp av talkorten diskutera hur de själva skulle kunna hjälpa till att uppfylla dessa tankar. Därefter gick vi vidare med den andra punkten på dagordningen och till sist fick eleverna komma med sina övriga tankar och frågor.

De flesta elever fixade detta superbra. För mig kändes det bra att eleverna verkligen fick diskutera och vara aktiva under klassrådet. Jag har tidigare känt att klassråd är svårt att genomföra på ett bra sätt för att eleverna snabbt blir otåliga. Detta kommer jag absolut prova igen!

2 kommentarer

  • Låter som ett väldigt spännande sätt ha klassråd på! Väldigt bra tips! Men hänger inte riktigt med kring talkorten??
    Är dem i olika färger? Och vad representerar de olika färgerna?

    • Hej! Varje barn har talkort i en egen färg som hen lägger in i mitten när hen sagt något. På så sätt kan jag som lärare enkelt se att alla barn har fått säga något i diskussionen. Om jag ex. ser att två blåa lappar, en grön och en gul ligger men inte en röd lapp ligger så vet jag att den med blåa lappar har fått säga 2 saker, den med gröna har sagt en sak, den med gula sagt en sak och den med röda lappar inte fått säga något. Här finns det mer förklarat https://kooperativt.com/2016/06/08/stodstruktur-talkort/

      Hoppas det blev tydligt nog 🙂

Lämna ett svar