Karusellen: Alla hjärtans dag

När vi strukturerar upp lektionen så kan vi ha flera aktiviteter igång på samma gång. Under en och samma lektion skrev vi en dikt, gjorde en bildövning och samlade varma ord till ett ordmoln. Det kan tyckas att det kan bli rörigt när många aktiviteter sker samtidigt, men det blev det inte.

Vi uppmärksammade alla hjärtans dag genom att tillsammans skriva en dikt “När det regnade hjärtan”. Vi arbetade utifrån strukturen karusellen. På varje bord la jag ut ett papper med olika frågeställningar som “Var regnade det?” “Vem regnade det på?” “Hur kändes det?”, Varför regnade det?”, “När regnade?”, “Vad hände när de föll ned?”. I sina arbetspar skriver de en mening till frågeställningen. De förflyttar sig samtidigt till nästa bord, läser vad föregående par har skrivit och skriver en egen mening som är olik den förra. Vi flyttar runt tills alla par har skrivit på alla papper. Det blir alltid lite väntetid eftersom de skriver olika fort så under tiden gör de bilduppgiften. Bilduppgiften var att färglägga en fjärdedel av ett hjärta. Dessa delar sätter sen arbetsgruppen ihop till ett gemensamt hjärta. Där fick vi in lite av den matt vi håller på med nu i form av bråk. Den tredje uppgiften var att skriva ett ord som man blir glad av att höra. Dessa ord ska vi tillsammans med de andra klasserna göra ett stort ordmoln av.

 .       

 När vi hade gått ett varv så var det dags att sammanställa meningarna till en dikt. Barnen var väldigt skeptiska till om detta skulle kunna bli en dikt. I tur och ordning fick varje bord läsa upp var sin mening och jag skrev.

Till slut fick vi denna långa dikt. 1 m lång dikt om “Dagen när det regnade hjärtan”. Den blev fantastiskt bra. Barnen var överrumplade över hur bra den blev. Den sitter nu på väggen utanför klassrummet kantad med deras fina hjärtan.

                              

En kommentar

  • Jenni Palokangas

    Den här ska jag testa att göra på tisdag med mina elever. 🙂

Lämna ett svar