Lektionsförslag: Skapa-en-fråga

Lektionsförslag – Skapa-en-fråga

Denna lektion är en variant av Stationssamtal där eleverna får fundera och skapa frågor utifrån ett tematiskt innehåll, besvara dem och även bedöma sina svar inom mindre grupper. Påbörja övningen genom att ha en genomgång, se en film eller läs en text med ett tydligt innehåll enskilt eller gemensamt. Dela därefter in eleverna i grupper om 4st elever där varje elev har en siffra (1-4) eller använd färdiga grupper du använt tidigare. Fet stil är moment utifrån kooperativa grundprinciper.

  1. Gemensamt mål: Be grupperna skapa en gemensam fråga riktat till innehållet, frågorna ska vara öppna! Skriv gärna upp understående hjälpord som stöd:
    1. Hur skulle …?
    2. Vad har …?
    3. Vad var viktigt med…?
    4. Vilka tankar/känslor väcker…?
    5. Berätta hur…
    6. Beskriv gärna lite hur…
  2. När alla grupperna är klara med sin fråga: Numrera frågorna tydligt och sätt upp frågorna på väggarna i klassrummet med jämna mellanrum.
  3. Eget ansvar: Ge varje elev ett svarspapper med en ruta att skriva korta anteckningar på med samma antal rutor som antal frågor (antal grupper). Säg att de i en ny grupp ska kunna redovisa vad de diskuterat om frågan så de behöver komma ihåg vad de diskuterat och skriva ner det.
  4. Samarbetsfärdighet: Sprid ut grupperna i klassrummet vid frågorna. Ge grupperna 2 minuter per station för diskussion och en minut att skriva ner ett individuellt svar i sitt svarshäfte på frågan under rätt nummer i svarspappret. Påminn om att alla ska vara delaktiga i samtalet.
  5. Rotera tills alla grupper varit vid alla frågor och alla elever skrivit anteckningar på svarspappret på varje fråga.
  6. Skapa nya grupper där alla 1:or, 2:or, 3:or och 4:or är med i ny grupp. Om klasstorleken är större än 20 elever kan du skapa nya grupper med 4st elever från fyra olika grupper.
  7. Gemensamt mål: Dela ut en av frågorna som de diskuterat till varje ny grupp. Be dem diskutera sitt svar en och en ett varv runt, de ska därefter skapa ett gemensamt svar tillsammans på frågan. Ge dem ca 4 minuter för detta.
  8. Stödjande interaktion, Eget ansvar: När alla grupper skrivit ett gemensamt svar på sin fråga, ge instruktionen: “jag kommer slumpa en från er grupp som ska svara det ni kommit fram till, ni får 2 minuter att se till att alla i er grupp kan svara på frågan”.
  9. Ta en grupp i taget och slumpa ett namn från gruppen (glasspinnar, namnlappar eller “Random name picker”. Påminn grupperna att stödja den som redovisar och hjälpa till vid behov då det är deras gemensamma svar.
  10. Redovisa svar i klassen från grupperna.
  11. Gruppreflektion: Utvärdera, vad har vi lärt oss av våra gemensamma diskussioner?

I korthet:

  1. Ha ett innehåll. 2. Skapa en öppen fråga i grupp. 3. Ha diskussion i grupp och svara på frågorna individuellt. 4. Nya grupper, gemensamt svar på en enskild fråga. 5. Redovisa sin fråga slumpmässigt med stöd av den nya gruppen.

Lycka till!

Lämna ett svar