Våga börja!

Är du nyfiken på att börja med kooperativt lärande, men osäker på hur? Det här inlägget är till dig! Vi är så glada att vi har börjat och vill gärna dela med oss av hur roligt vi och eleverna tycker kooperativt lärande är.

Vi är två lärare som varit nyfikna på kooperativt lärande ett tag, men inte riktigt kommit igång. Vi tyckte nog att vi inte kunde tillräckligt mycket om kooperativt lärande för att våga. Vi hade provat på några strukturer och det funkade bra, men kände att vi inte visste hur vi skulle starta på riktigt. Vi jobbar i en underbar förstaklass där olikheter är vår styrka, och struktur och organisation är viktigt för att alla ska må bra, och för att dagen ska bli bra för alla.

Efter att vi var på en 2-dagars workshop med Niclas och Jennie kände vi – nu kör vi! Och det gjorde vi, vi bara började! Och det funkade – kaoset vi trodde skulle komma när vi ändrade på rutiner och grupper uteblev. Istället blev det lättare att organisera arbetet i klassrummet och barnen accepterade det fullt ut eftersom de också kände ”Wow det här är ju roligt”.

Det första vi gjorde var att dela in klassen i grupper på det sätt som vi lärde oss på workshopen – utifrån barnens social kompetens och deras läs- och skrivförmåga. Tidigare hade vi varit mer fokuserade på vem som skulle funka bra med vem socialt. I vår etta innebär det att någon i varje grupp kan läsa lite och skriva lite, och att i varje grupp är det en variation mellan de sociala förmågorna.

Nu i början är det mycket fokus på axelkompis, ögonkompisar och basgrupper. Barnen är helt med. Axelkompis funkar alltid – i klassrummet och utanför t ex när barnen ska gå i led – enkelt, naturligt och inget tjafs. Även utanför klassrummet funkar kooperativt lärande.

20180422_105114.jpg                                  20180422_121832.jpg

Barnen tycker det är roligt att arbeta med sin axelkompis och tillsammans åstadkommer de så mycket mer än om de arbetar enskilt.

Vi har börjat med enkla strukturer som vi känner oss säkra på och som vi kan använda ofta, i många olika situationer, och nu börjar barnen också känna sig bekväma med dem. Vi har ofta tidsbegränsningar i de olika faserna och vi märker att barnen blir trygga av att veta hur länge de ska arbeta. Strukturerna som vi börjat med är;

 • Hör vi ihop – använder vi när när vi tränar t ex 10-kompisar, ord – bild, djurfamiljer mm.
 • EPA – använder vi mycket i många olika situationer, lätt att lägga in under en lektion.
 • Switcheroo – använder vi ofta i våra tematiska arbeten, t ex  djur. Två ur basgruppen får gå till en ny basgrupp och berätta vad de kan om “sitt” djur.

Vi har vågat släppa det där med att alla måste lyssna på eller berätta för alla, det räcker med att lyssna på och berätta för en kompis/grupp. Vi får möjlighet att gå runt och lyssna när de berättar för varandra och alla är aktiva, inga som behöver vänta på sin tur.

Aktivitetsnivån har ökat markant för alla på våra kooperativa lektioner. Som en flicka sa, fast med ett leende på läpparna ”Det här var ju jobbigt, min hjärna är helt slut”.

Tips som funkade för oss:

 • Lägg lite tid på att dela upp klassen i grupper, våga lita på att olikheter berikar och våga lita på att barnen kan.
 • Arbeta mycket med axelkompisen och ögonkompisarna, även utanför klassrummet.
 • Tidsbegränsa uppgifterna, använd klockan som hjälp när barnen ska arbeta, många blir trygga av att ha begränsningar.
 • Börja med några enkla strukturer som används ofta i olika ämnen. Jobba enbart med dessa så eleverna kan och känner trygghet innan ni byter struktur.
 • Klassuppsättning med små whiteboard är perfekt att använda i många olika strukturer och situationer. Barnen älskar att använda dem.

Våga ta steget och börja, det är fantastiskt roligt. När vi väl började så faller det sig naturligt att våga mer.

Nästa steg för oss är att fördjupa oss i grundprinciperna så vi känner oss säkra i dem och att börja arbeta med T-kort och Y-kort. Det ska bli spännande!

/Anna och Angelica, lärare i åk 1 i Landskrona

Fler tvådagarskurser i kooperativt lärande finns här: KURSER

2 kommentarer

 • Jan Nilsson

  Anna & Angelica: Jag bor i Landskrona! Det skulle vara väldigt intressant att få besöka er och er klass vid något tillfälle. Jag har arbetat som lärarutbildare i Malmö, måhända stötte vi på varandra där vid något tillfälle om ni gick er utbildnning där. Det skulle vara jättekul och intressant att få besöka er. Jag har läst en del om kooperativt lä’rande (bland annat Niclas bok “Grundbok i kooperativt lärande”, men aldrig sett någon lärare praktisera det i sin egen undervisning. Om ni läser det här är ni välkomna att maila: jan.anders.nilsson@hotmail.com. Till Niclas Fohlin: Om du känner de här båda lärarna kanske du kan vidarebefordra min hälsning till dem.

 • Pingback: Skolstart 2018 | Kooperativt Lärande

Lämna ett svar