Strukturer för delaktighet bland vuxna

Sommarlovet har börjat och jag har just inlett Skolverkets modul: Leda digitalisering för ett härligt gäng förskolechefer och rektorer. Själv är jag ny i både min roll och i gruppen vilket ställer ställer stora krav på min förmåga att skapa delaktighet i gruppen. Tur att jag har erfarenhet från klassrummet och att leda elever i deras arbete. Med några kooperativa strategier och strukturer i bakfickan har jag tagit mig an uppgiften att få fram allas tankar och funderingar kring digitalisering i skolan i syfte att föra arbetet framåt.

IMG-9489

Inför första träffen hade vi bland annat läst Scenario – Skoldag i en inte allt för avlägsen framtid av Carl Heath. För att fånga upp allas tankar användes strukturen Brainstorm. Eftersom hela modulen handlar om digitalisering försöker jag få in olika digitala verktyg på träffarna när det kan ge ett mervärde. I första steget gjorde vi ett ordmoln med hjälp av Answergarden. Uppgiften var att först följa QR-koden till rätt länk  (vilket tydligt var mer bekant i förskolan än i skolan) och sedan skriva ord man associerade med begreppet ”Digital kompetens”. Framför oss fick vi en tydlig bild av våra tankar att utgå ifrån i ett samtal.

IMG-9490

Därefter fick gruppen en ny QR-kod där de fick bekanta sig med Padlet istället för fysiska post it-lappar i nästa typ av Brainstorm.  Vilka tankar väcktes hos dig när du läste scenariot om hur en skoldag skulle kunna se ut i framtiden? Många tankar kring det vi hade läst kom upp på vår gemensamma Padlet vilket gjorde det lätt att diskutera utifrån tankarna.

Inför träff 2 hade gruppen i uppgift att samtala med några personer på sin enhet om deras syn på digitalisering. Att få till ett utbyte av tankar i en större grupp är alltid en utmaning men när man gör en uppdelning i mindre grupper är det lättare att skapa delaktighet. Lägger man dessutom till en kooperativ struktur som Karusellen så är arbetet igång. Sagt och gjort! Tre stora pappersark, tuschpennor, gruppindelning och Skolverkets frågeställningar – kör!

IMG-9486

karusell

Det var med viss tvekan gruppen reste sig upp och tog varsin färgglad tuschpenna för att vandra runt till de olika frågeställningarna men det tog inte lång tid förrän alla grupper bubblade av tankar. Känslan av tidspress, 5 minuter vid varje papper, tvingade också fram aktivitet och delaktighet. Plötsligt deltog samtliga aktivt i diskussionerna runt respektive papper och ett faktiskt utbyte av tankar mellan rektorer och förskolechefer kunde ske. När det var dags att sammanfatta och diskutera gemensamt i helgrupp föll vi tillbaks till några få aktiva. Där är det så lätt att hamna trots att alla hade varit delaktiga tidigare. Här behöver jag tänka till inför nästa gång. Kanske en strategi som: Stå upp för din grupp, kan vara en idé att testa vid nästa tillfälle. Strategin går ut på att alla i varje liten grupp ska vara så insatt i det som har diskuterats så att vem som helst ska kunna redovisa gruppens tankar och att jag som ledare slumpar vem som får uppdraget att redovisa gruppens diskussion. Strategin beskrivs tydligt på sidan 227 i Grundbok i kooperativt lärande.

En kommentar

Lämna ett svar