Material för det kooperativa klassrummet

Vill du arbeta mer med kooperativt lärande och funderar på om det är något särskilt material du behöver? I de kurser vi bedriver säger vi ofta att det främst är kunskap om hur man strukturerar samarbete som gör att man lyckas med KL. Det finns däremot material vi använder oss av som gör det lättare att lyckas skapa ett aktivt och lärande klassrum. Här finns några förslag.

Miniwhiteboards

Dessa använder vi oss av dagligen. De är ett fantastiskt verktyg som i sin enkelhet kan användas på massor av olika sätt. Fysiskt är de mer styva än papper och lättare att flytta runt. Det går fort att sudda och det som eleverna skriver syns tydligt. Vi använder dem för olika strukturer, för Multisvar och för att snabbt anteckna ner ett svar.

Whiteboard för elever finns hos alla leverantörer till skolor, vi har själva valt en med vit baksida och rutad framsida för att kunna använda dem i flera ämnen och situationer. Efter att ha testat flera märken av elevpennor rekommenderar vi pennor av märket ”Dobell” som är svarta, smala och dryga. Används de dagligen går det åt ca 2st pennor per elev och termin. Vi rekommenderar även att man köper med en microfiberduk per elev för att snabbt kunna sudda. Dessa kan tvättas en gång per år.

Lek & Lär, BetapedagogBiltema

IMG_7235

Clearboards

Om ni har följt denna blogg har ni sett dem i olika inlägg. Dessa enkla plastfickor minimerar inte bara onödiga utskrifter utan kan användas på en massa olika sätt. Exempelvis för att rita tid på olika sätt, använda mallar för uträkningar eller som underlag vid användning av praktiskt material. Bara din fantasi begränsar!

Lär & Lek

IMG_6630

Slumpgenerator/Lyckohjul

Att låta elever samarbeta, förbereda varandra och sedan slumpa frågan är ett enkelt sätt att säkerställa eget ansvar vid par och grupparbete. Detta kan göras både digitalt eller med ett medium.

Talkort

Talkort kan vara bra att ha i en korg för varje grupp så att de finns tillgängliga när du vill att de ska användas. De säkerställer att alla i en grupp har bidragit och förtydligar att hela gruppen ska vara aktiv.

DSC_1208

Rollkort

Rollkort kan användas för att förtydliga för eleverna vilken roll de har för stunden. Speciellt i början när eleverna ska lära sig hur rollerna fungerar kan dessa vara bra att använda. Med fördel syns bild och namn på rollen på framsidan och en beskrivning under eller på baksidan. Korten kan exempelvis sättas på ett nyckelband och ges till eleven som ska ha rollen. HÄR finns mer information om roller samt mallar att skriva ut och laminera.

17155765_10154984088227381_499245598685407114_n

Strategier

Titta igenom om det är några strategier som tilltalar dig. De har ofta mallar eller instruktioner.

T-kort/Y-kort

För att eleverna ska kunna samarbeta effektivt behöver de få träna på samarbetsfärdigheter. För att synliggöra dessa kan ni använda ett T-kort eller ett Y-kort. HÄR finns mer information och mallar för detta.

Lappar för lärpar/lärgrupper

För att snabbt och enkelt skapa nya par och grupper, samt tydligt visa dessa för eleverna, kan exempelvis lappar eller pusselbitar med elevernas namn användas. Lapparna kan också sättas på nyckelringar eller hängas upp på krokar. När två namn är bredvid varandra vet eleverna att de är lärkompisar. Det blir också enkelt att sätta ihop två par till en tillfällig fyrgrupp.

Placeringskort

Här är ett enkelt placeringskort att använda vid fasta gruppplaceringar. I vår facebook-grupp finns flera exempel på medlemmars egna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s