Material för det kooperativa klassrummet

Vill du arbeta mer med kooperativt lärande och funderar på om det är något särskilt material du behöver? I de kurser vi bedriver säger vi ofta att det främst är kunskap om hur man strukturerar samarbete som gör att man lyckas med KL. Det stämmer! Om du vill arbeta konsekvent med kooperativt lärande finns det dock material som kan göra det lättare att lyckas skapa ett aktivt och lärande klassrum. Här finns några förslag.

Miniwhiteboards

Dessa använder vi oss av dagligen. De är ett fantastiskt verktyg som i sin enkelhet kan användas på massor av olika sätt. Fysiskt är de mer styva än papper och lättare att flytta runt. Det går fort att sudda och det som eleverna skriver syns tydligt. Vi använder dem för att skriva ner stödord inför ett parsamtal, i olika strukturer, för Multisvar och för att snabbt anteckna ner ett svar.

Whiteboard för elever finns hos alla leverantörer till skolor, vi har själva valt en med vit baksida och rutad framsida för att kunna använda dem i flera ämnen och situationer. Det finns också whiteboards med bokstäver och rader. Efter att ha testat flera märken av elevpennor rekommenderar vi pennor av märket ”Dobell” som är svarta, smala och dryga. Används de dagligen går det åt ca 2st pennor per elev och termin. Vi rekommenderar även att man köper med en microfiberduk per elev för att snabbt kunna sudda. Dessa kan tvättas en gång per år.

Lek & Lär, BetapedagogBiltema

IMG_7235

Clearboards

Om ni har följt denna blogg har ni sett dem i olika inlägg. Dessa enkla plastfickor minimerar inte bara onödiga utskrifter utan kan användas på en massa olika sätt. Exempelvis för att rita tid på olika sätt, använda mallar för uträkningar eller som underlag vid användning av praktiskt material. Bara din fantasi begränsar!

Lär & Lek

IMG_6630

Slumpgenerator/Lyckohjul

Att låta elever samarbeta, förbereda varandra och sedan slumpa frågan är ett enkelt sätt att säkerställa eget ansvar vid par och grupparbete. Detta kan göras både digitalt eller med ett fysiskt material.

Talkort

Talkort kan vara bra att ha i en korg för varje grupp så att de finns tillgängliga när du vill att de ska användas. De säkerställer att alla i en grupp har bidragit och förtydligar att hela gruppen ska vara aktiv. Det kan vara lappar, tygbitar, klossar eller andra föremål.

DSC_1208

Rollkort

Rollkort kan användas för att förtydliga för eleverna vilken roll de har för stunden. Speciellt i början när eleverna ska lära sig hur rollerna fungerar kan dessa vara bra att använda. Med fördel syns bild och namn på rollen på framsidan och en beskrivning under eller på baksidan. Korten kan exempelvis sättas på ett nyckelband och ges till eleven som ska ha rollen. HÄR finns mer information om roller samt mallar att skriva ut och laminera. Rollkort finns också i det digitala materialet till boken Kooperativt lärande i praktiken.

17155765_10154984088227381_499245598685407114_n

Strukturkort

I boken Kooperativt lärande i praktiken finns strukturkort att skriva ut. De har en bild på framsidan och beskrivning på baksidan. Dessa kan hängas upp på väggen för att enkelt synliggöra för eleverna vilken struktur som ska göras och blir ett stöd för läraren.

T-kort/Y-kort

För att eleverna ska kunna samarbeta effektivt behöver de få träna på samarbetsfärdigheter. För att synliggöra dessa kan ni använda ett T-kort eller ett Y-kort. HÄR finns mer information och mallar för detta. Mallar finns även i boken Kooperativt lärande i praktiken.

Lappar för lärpar/lärgrupper

För att snabbt och enkelt skapa nya par och grupper, samt tydligt visa dessa för eleverna, kan exempelvis lappar eller pusselbitar med elevernas namn användas. Lapparna kan också sättas på nyckelringar eller hängas upp på krokar. När två namn är bredvid varandra vet eleverna att de är lärkompisar. Det blir också enkelt att sätta ihop två par till en tillfällig fyrgrupp.

Placeringskort

Placeringskort kan användas om eleverna sitter i fasta grupper om 4. Det blir då tydligt för eleverna vem de ska samarbeta med och enkelt för läraren att säga exempelvis ”alla kvadrater ska snart redovisa gruppens svar” eller ”alla cirklar hämtar material till gruppen”. Placeringskort kan se ut på många olika sätt. Exemplet nedan finns att skriva ut i boken Kooperativt lärande i praktiken.

Screenshot (85)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s