Inspireras och Hör vi ihop?: Engelska – body parts

När jag undervisar i engelska vill jag att eleverna ska få flera möjligheter till att samtala. Jag vill att de ska få pröva orden i ett sammanhang för att det verkligen ska sätta sig. Därför valde jag att på min engelskalektion använda mig av två strukturer där eleverna verkligen måste samtala.

Jag har under tidigare pass tränat på vad olika kroppsdelar heter på engelska. Vi har sjungit sånger och lekt lekar. Jag började lektionen med strukturen Hör vi ihop? Eleverna fick varsitt kort (kort från Lindahs material) med antingen en bild på en kroppsdel eller namnet på svenska eller engelska. Uppgiften var nu att hitta de 2 kompisar som de hör ihop med.

kooperativtengelska

När alla grupper hittat sina kompisar och satt sig tillsammans fick de nästa uppgift. Denna gång skulle de använda sig av strukturen Inspireras! Varje grupp fick 1 papper med en bild på kroppen (framsida och baksida). De fick också 9 engelska kropps-ord som de skulle placera ut på rätt ställe. De fick instruktionen att börja med att göra high five och sedan dela ut de 9 orden mellan varandra så de fick lika många var. Därefter skulle de i tur och ordning läsa ett av sina ord för kompisarna och diskutera var det ordet skulle passa.

DSC_2101

Efter en stund så pausade jag arbetet, även om alla grupper inte var klara (eleverna visste att arbetet skulle pausas och att alla inte skulle vara klara och att detta inte var målet). Alla elever fick resa sig upp tillsammans med sin grupp och på en given signal skulle de gå till bordet bredvid och titta och inspireras av hur kompisarna lagt orden. De skulle diskutera och prata om hur kompisarna placerat orden (har de placerat lika som oss? Oj de har placerat det ordet där, det har inte vi… ). På nästa signal skulle de gå vidare till nästa bord ända tills de besökt alla bord.

kooperativt_inspireras

När eleverna sedan kommit tillbaka till sitt eget bord fick de fortsätta med sin uppgift och placera ut de sista korten. Det blev några ändringar av placeringar och när alla i gruppen kände sig nöjda fick de göra tummen upp och jag kom och kontrollerade.

2 kommentarer

  • Detta ska jag pröva i mitt klassrum. Tack för att du delar
    Kunde du märka någon förändring i lärandet?
    Frågade du eleverna om vad de tyckte om arbetsmetoder?

    • Vad kul! Berätta gärna hur det går! Det jag märker är att eleverna pratar och använder orden i större utsträckning än om de skulle sitta själva med ett arbetsblad och exempelvis dra streck mellan kroppsdel och ord. De får diskutera, prova läsa orden och prova sitt uttal 🙂

Lämna ett svar