Positivt ömsesidigt beroende: Pokémon-matematik

För att ett samarbete verkligen ska fungera krävs att barnen har ett gemensamt mål och ett positivt ömsesidigt beroende, dessutom krävs en vi-känsla och ett eget ansvar (läs mer om detta under grundprinciper SPEL3F). När eleverna denna vecka fick sina nya lär-kompisar fick de därför göra en uppgift där de verkligen behövde varandra för att slutföra uppgiften, de hade ett positivt ömsesidigt beroende (PÖB)

Varje lär-par fick en bricka med 4 pokémons på. De skulle ta reda på vilken combat-power dessa hade. För att ta reda på detta behövde de uppsöka “nyckeln” som fanns i andra änden av klassrummet.

DSC_2095  DSC_2096

Såhär gjorde jag:

1. Elev 1 pekade på en pokémon som hen ville att kompisen skulle hitta.

2. Elev 2 går till andra änden av klassrummet, hittar rätt nyckel och letar upp rätt pokémon.

3. Elev 2 går tillbaka till elev 1 och berättar vilken siffra som pokémonen har.

4. Elev 1 skriver siffran vid rätt pokémon.

5. De byter uppgift, elev 2 pekar på en pokémon och elev 1 letar upp rätt nyckel och rätt pokémon.

När lär-paren fyllt i alla pokémon kontrollerade jag att alla siffrorna stämde, om någon siffra inte stämde fick de tillsammans uppsöka nyckeln och kontrollera siffran. Därefter fick de en ny bricka med nya pokémon. Eleverna uppskattade denna lektion och hade kunnat fortsätta en lång stund. De var glada och samarbetade bra med varandra!

Denna lektion genomförde jag i halvklass, vill man göra den i helklass föreslår jag att man gör den utomhus för att få mer utrymme. Jag rekommenderar även att ha fler pokémonbrickor än du har par, så att om något par är färdigt har du en ny bricka du kan dela ut direkt. Annars behöver de vänta på att ett annat par blir färdiga. HÄR hittar du det material jag använde. Jag klippte ut och limmade på färgade papper, brickan och nyckeln i samma färg så att det skulle vara lätt att hitta.

 

Lämna ett svar