Hör-vi-ihop: Valet 2018

Jag funderade länge på hur jag skulle kunna jobba med valet med en åk 1. Genom att använda strukturerna “Huvuden ihop” och “Hör vi ihop” närmade vi oss en förståelse för vad de ser på TV, hör vad de vuxna pratar om och alla valaffischer de ser ute.

Vi började med att alla lärgrupper fick en partisymbol och ett foto på en partiledare utan att jag sa vad det var. I arbetsgrupperna använde vi strukturen “Huvuden ihop” De pratade om bilderna och fick sen lyfta sina funderingar för klassen. Vi satte bilderna på tavlan och funderade tillsammans på valet, vem som bestämmer och vad de bestämmer över. Därefter tittade vi på en liten film om demokrati, Så funkar Sverige. Vi kopplade det till klassråd och elevråd som vi har på skolan. Därefter tittade vi på Lilla Aktuellt för att förstå vad partier är. Vi tittade sen närmre på vilka partier vi har, deras symboler, partiledare och kort om vad de tycker med hjälp av en PowerPoint.
För att träna på att känna igen partisymbolerna och vem som är partiledare så gjorde vi det med en KL struktur, “Hör vi ihop”. De fick antingen ett foto på en partiledare eller en symbol. Sen gick de runt och parade ihop symbol med partiledare.
De träffades, diskutreade och kom gemensamt fram till vilka som hörde ihop.
De fick också prova på att göra ett val. Vi hade fem glassar. De fick välja vilken glass de röstade på. Varje glass hade sin färg. Bakom en skärm fick de ta en lapp med den färg de röstade på och stoppa ned i en låda. Sen räknade vi rösterna och byggde ett stapeldiagram. Det blev tydligt vilken glass som fick flest röster.
Vi fick fram stapeldiagram och såg snabbt vilken glass som vann.
Sen gjorde vi ett cirkeldiagram och såg vilken tårtbit som var störst. Jag ville visa på olika sätt hur ett resultat kan visas.
Läs mer om vårt arbete på Klassrumsglimtar 

Lämna ett svar