Tack-kort!

Efter höstlovet är det dags för våra elever att byta platser och därmed få nya team. För att avsluta samarbetet i de nuvarande teamen fick eleverna för första gången prova på att göra tackkort till sitt team och till sin axelkompis, för att tacka dem för den tid de arbetat tillsammans. Detta efter inspiration från Niclas och Jennie.

20181024_135627

Vi la upp arbetet på följande sätt:

  1. Genomgång av uppgiften.
  2. Eleverna fick tid att rita och skriva sina tackkort individuellt
  3. Teamen redovisade sina tackkort för varandra
  4. Axelkompisarna läste upp och delade med sig av sina tackkort till varandra.

Syftet med denna uppgift är att stärka gemenskapen och tryggheten i klassrummet och att stärka alla elevers självkänsla. Det är även att belysa det positiva samarbetet så att eleverna tydligt ser exempel på samarbetsfärdigheter de besitter och som de kan ta med sig till nästa team.

Vi startade med en genomgång där eleverna fick reda på att de skulle tacka sitt team och sin axelkompis för den tid de arbetat tillsammans, genom att skriva och rita tackkort. Vi berättade också för eleverna att de skulle få delge dessa kort till sitt team och sina axelkompisar när de var klara. Därefter fick eleverna tid för att individuellt göra sina kort.

När tackkorten var klara fick de först läsa upp dem för kamraterna i teamet, där det sociala målet blev att lyssna aktivt. Därefter var det dags att läsa upp tackkorten för axelkompisen och lämna över de fina orden och bilderna.
Det blev helt fantastiska kort! Vilken tacksamhet de visar varandra och vilken positivitet de sprider. Alla elever växte flera cm! Vilket underbart minne att ta hem som berättar att “jag är viktig”, “det jag gör betyder något”, “jag är en del av en helhet”. Underbart att se!!

2 kommentarer

Lämna ett svar