Sommarläsning

Ännu ett läsår går mot sitt slut och både lärare och elever runt om i landet går mot ett välförtjänt sommarlov. I detta inlägg vill vi tipsa om lite läsning för er som är nyfikna på kooperativt lärande, er som kommit igång och vill veta mer, och er som stöttar kollegor att komma igång.

Böcker

Boken Grundbok i kooperativt lärande ger en gedigen grund att stå på, både när det gäller teorin bakom kooperativt lärande och hur det går till i praktiken. Boken är indelad i tre delar; teori, grundprinciper och praktik. Boken en sprängfylld med olika tips för hur lärare kan lyckas oftare med elevsamarbete i sina klassrum.

Boken Kooperativt lärande i praktiken är en handbok till läraren som hjälper dig att komma igång direkt. En kort teoridel där grundprinciperna beskrivs kortfattat och konkret, följs av strukturer och lektionsförslag att inspireras av. I det digitala materialet finns filmer som beskriver och förklarar, strukturkort med bild och förklaring, rollkort, mallar och illustrationer att använda direkt i klassrummet.

Blogginlägg som beskriver kooperativt lärande

I denna sammanställning kan du läsa om vad kooperativt lärande är. Varför används kooperativt lärande? Vad kan det ge? Det kan du läsa om HÄR. Vad det är som gör att det fungerar kan du läsa om HÄR.

Blogginlägg för att komma igång

HÄR kan du läsa lite tips kring hur du kan börja med kooperativt lärande. HÄR kan du läsa om hur två lärare gjorde för att ta de där första stegen. EPA är en struktur som är enkel att börja med, se HÄR för lite varianter. HÄR beskrivs de första stegen du och dina kollegor kan ta tillsammans. HÄR kan du läsa om hur du med små enkla medel kan göra kooperativt lärande till en naturlig del av din undervisning.

Blogginlägg för att ta nästa steg

När du har börjat testa lite strukturer och börjat känna på hur samarbete kan användas är det dags att ta nästa steg. Om hur du kan förstärka det egna ansvaret kan du läsa HÄR och HÄR. I detta inlägg beskrivs tre områden där samarbete ofta stärker lärandet. HÄR kan du läsa om viktiga saker att tänka på när eleverna arbetar i par. Behöver eleverna varandra när de samarbetar? HÄR kan du läsa om hur du kan förstärka det positiva ömsesidiga beroendet.

Blogginlägg för att stötta kollegor

När vi implementerar kooperativt lärande i våra klassrum eller på vår skola är det bra att göra det tillsammans med kollegor. Vare sig du är med och leder ett utvecklingsarbete eller vill inspirera och stötta dina närmaste kollegor att komma igång kan dessa inlägg vara till hjälp. HÄR kan du läsa lite om hur lärarens roll förändras. HÄR kan du läsa om den forskande läraren och hur vi kan tänka kring implementering av något nytt.

Kurser

Många lärare vi möter säger att de förstår kooperativt lärande mycket bättre när de själva får testa på det. För den som är intresserad av att finns det ett flertal kurser under hösten – i Göteborg, Stockholm, Malmö, Linköping och Falun. Under steg1-kursen få du testa på KL, få kunskap om varför och hur det fungerar och få verktyg för att komma igång i ditt klassrum. För den som redan gått steg1-kursen finns även en steg2-kurs där ni får möjlighet att ta nästa steg och också få stöd kring hur KL kan implementeras på en hel skola. Är din skola eller kommun intresserade av att boka en eller flera workshops, få stöd för implementering eller vill ha information om utbildning i KL kan ni maila uppdragsutbildning@studentlitteratur.se

Filmer

Det produceras ständigt nya filmer om KL som kommit ut under året av engagerade lärare. Du kan bland annat höra lärare berätta om KL eller se hur KL ser ut i klassrummet.

https://urskola.se/Produkter/201764-Fran-vardagssnack-till-skolsprak-Att-lata-alla-lyckas

 

 

 

 

Podcast

Vill du lyssna på podcasts om KL finns det tre bra. I den ena får du höra hur Lisa, Jennie och Niclas började med KL och vi berättar om några tips för klassrummet. I den andra hör du Niclas och Jennie berätta om det relationella ledarskapet och KL, i den tredje hör du Anne, Diana och Sara berätta om hur de använder KL i sina klassrum och vad det gett dem och deras elever.

https://podcasts.nu/avsnitt/anna-och-philips-lararpodcast/avsnitt-158-kooperativt-larande-i-praktiken

http://pedagogiskpsykologi.libsyn.com/kooperativt-lrande-och-pedagogiskt-ledarskap-med-niclas-fohlin-och-jennie-wilson

https://poddtoppen.se/podcast/1351814377/superskolan/anne-diana-sara-kooperativt-larande

Glad sommar!

Lämna ett svar