Uppdrag 1: Samtalsmönster

Detta är uppdrag 1 i en serie av uppdrag för att komma igång med KL i din undervisning. Varje uppdrag kommer ha en läsdel, en planera och genomföra samt en reflektionsdel – allt för att utveckla dig som pedagog så mycket som möjligt. Uppdragen kan med fördel göras tillsammans med kollegor! Uppdrag 2, Uppdrag 3.

En bra startplats för att sätta igång en förändring mot ett mer demokratiskt klassrum där eleverna är aktiva och stöttar varandra är att se över hur samtalen i klassrummen går till. Vem pratar? När pratar de? Om vad? Vilka av eleverna kommer till tals? Hur gör jag som lärare för att se till att alla elever får chans att tala, trots stora klasser och ont om tid? Här nedan finns ett uppdrag för dig som vill utmana dig själv och testa något nytt. Kanske använder du sällan samtal mellan elever och känner att det är dags att pröva? Kanske använder du redan en del elevsamtal men vill utveckla det vidare? Gör uppdraget utifrån där du är idag och utmana dig själv att komma vidare. Gör gärna uppdraget tillsammans med kollegor så att ni kan stötta varandra. Skriv gärna och berätta hur det går, ställ frågor eller kommentera i facebookinlägget (länk).

Läsa

Läs inläggen Utveckla nya samtalsmönster och Att stötta samtal mellan elever. Om du jobbar i förskola eller förskoleklass kan du även läsa DETTA inlägg. Om du redan kommit igång med elevsamtal och vill ha stöd att ta nästa steg kan du läsa HÄR.

Reflektera med hjälp av frågorna nedan

 • Vad fick du för tankar kring det du läst?
 • Vilka samtalsmönster tycker du är intressanta? Varför?
 • Vad tänker du är viktigt att läraren tänker på vid elevsamtal för att eleverna ska lyckas?

Planera och genomföra

Välj ett eller ett par sätt för att skapa nya elevaktiva samtalsmönster i ditt klassrum. Samarbeta gärna med en kollega så att ni kan pröva tillsammans. Fundera på när och hur du kan använda samtalsmönstret och hur det kan introduceras till dina elever. Här finns en mall som kan hjälpa i planeringen.

Testa de sätt du valt ut under en period flera gånger i olika situationer. Gör små ändringar vid behov. Reflektera, gärna tillsammans med dina närmaste kollegor, kring hur det går och vad du lärt dig.

Reflektera

Reflektionen kan ske kring följande frågor:

 • Hur fungerade det för dig och dina elever? Blev det någon förändring?
 • Vad gjorde du för att stötta samtalen?
 • Vad har du lärt dig? Vad kommer du att fortsätta med? Vad vill du förändra?

Skriv gärna en kommentar när du läst och/eller provat uppdraget med dina elever i detta inlägg på Facebook.

4 kommentarer

 • anett karlsson

  Hej! TACK! Ni är fantastiska, precis vad jag behöver. Gick kurs i Stockholm hos er i höstas. Jobbar på lågstadiet och försöker arbeta och sprida arbetssättet till mina kollegor. Alla är positiva så det här blir perfekt både för mig och mina kollegor. Vänliga hälsningar Anett.

  • Hej Anett! Härligt! Heja på! Nu ligger uppdrag 2 ute också. /Jennie

 • Ulrika Svensson

  Hej! Strålande med uppdrag! Jag tänkte genomföra detta i mitt arbetslag, kommer det att komma fler uppdrag?
  Hälsningar Ulrika

  • Hej Ulrika! Uppdrag 2 har precis lagts ut nu, minst ett till kommer i början av oktober. /Jennie

Lämna ett svar