Sommarhälsning och sommarläsning

Glad sommar! Vilket läsår vi har bakom oss. Fantastiskt bra kämpat ute på skolorna! För Jennie och Niclas har läsåret inneburit mycket digitala kurser och workshops – vilket har varit både lärorikt och spännande. Det är fantastiskt hur mycket vi ändå kan göra digitalt, och vilka nya möjligheter det öppnar upp för. Vi har också skrivit på två böcker och har lite nya projekt på gång. Men först lite semester! Vi hoppas att ni får en härlig semester med mycket vila. Om någon gillar att läsa på sin lediga tid kommer här lite lästips!

Om du vill få en gedigen teoretisk bakgrund och också få veta hur du praktiskt kan arbeta i klassrummet rekommenderar vi vår bok Grundbok i kooperativt lärande – vägen till det samarbetande klassrummet. Du får veta varför KL fungerar, hur du planerar kooperativa lektioner, hur du skapar grupper, svar på vanliga frågor, mängder av strukturer och strategier och mycket mer.

Om du vill ha en mer praktisk handbok med strukturer och lektionsförslag finns Kooperativt lärande i praktiken – handbok för lärare i grundskolan. Den är perfekt att ha i klassrummet för att få inspiration och hjälp att planera lektioner. Den är också bra att ge till någon som aldrig har arbetat med KL förut. Till boken finns ett digitalt material med mallar, illustrationer och filmer för att underlätta arbetet i klassrummet.

För er som jobbar i förskola och skolans första år (förskoleklass och åk 1-2) finns boken Kooperativt lärande i förskolan och skolans första år. Det är en praktisk bok som hjälper dig att komma igång med kooperativt lärande med de yngsta. Full med exempel och praktiskt tillämpning, samt digitalt material att använda. Boken passar även bra för fritids och särskola.

För dig som vill gräva lite djupare kring demokrati i skolan och meningsfullt lärande – och gå bredare än kooperativt lärande – finns vår nya bok Meningsfullt lärande – demokrati och samtal i skolan. En både teoretisk och praktiskt bok som undersöker skolans uppdrag utifrån demokrati och meningsfullhet och ger verktyg för att skapa en mer demokratisk och meningsfull skola.

Här på bloggen finns flera inlägg som kan hjälpa dig att förstå vad kooperativt lärande handlar om. För att komma igång kan du läsa om att utveckla nya samtalsmönster och att arbeta i par. Om du jobbar i förskoleklass eller förskola kan du läsa HÄR, jobbar du på fritids kan du läsa HÄR. För att se exempel från klassrum kan du titta under rubriken KLASSEXEMPEL i menyraden. Jobbar du i praktiskt-estetiska ämnen finns några inlägg för dig här: MUSIK, SLÖJD, IDROTT.

För att få en djupare förståelse för hur kooperativt lärande fungerar och vad din roll som lärare är kan du läsa om grundprinciperna i detta inlägg och klicka dig vidare därifrån. Där finns länkar till inlägg som beskriver grundprinciperna i praktiken.

Vad kan kooperativt ledare leda till? Läs om ambitionen HÄR och tankar från elever HÄR.

Kooperativt lärande syftar till att utveckla läraren och ge dig fler verktyg för att bedriva en god undervisning. Mer om det kan du läsa HÄR.

Vill du lära dig ännu mer om kooperativt lärande är du välkommen på någon av våra kurser i höst! Läs mer HÄR.

Ha en fantastisk sommar så ses vi i höst! Då kommer lite nyheter och många nya inlägg på bloggen.

Jennie och Niclas

Lämna ett svar