Material för det kooperativa klassrummet

Vill du arbeta mer med kooperativt lärande och funderar på om det är något särskilt material du behöver? I de kurser vi bedriver säger vi ofta att det främst är kunskap om hur man strukturerar samarbete som gör att man lyckas med KL. Det stämmer! Om du vill arbeta konsekvent med kooperativt lärande finns det dock material som kan göra det lättare att lyckas skapa ett aktivt och lärande klassrum. Här finns några förslag.

Böcker

I de två praktiska böckerna om KL finns material, mallar, rollkort, strukturbilder och filmer. Nya boken Kooperativt lärande i praktiken – grupputveckling och ledarskap innehåller flertalet stödmallar för grupper att bestämma gemensamma regler, utvärdera samarbete och sätta nya samarbetsmål. För dig som vill prova på KL eller använder långvariga par eller grupper är båda böckerna en guldskatt. Länk här och här.

Miniwhiteboards

Dessa använder vi oss av dagligen. De är ett fantastiskt verktyg som i sin enkelhet kan användas på massor av olika sätt. Fysiskt är de mer styva än papper och lättare att flytta runt. Det går fort att sudda och det som eleverna skriver syns tydligt. Vi använder dem för att skriva ner stödord inför ett parsamtal, i olika strukturer, för Multisvar och för att snabbt anteckna ner ett svar.

Whiteboard för elever finns hos alla leverantörer till skolor, vi har själva valt en med vit baksida och rutad framsida för att kunna använda dem i flera ämnen och situationer. Det finns också whiteboards med bokstäver och rader. Efter att ha testat flera märken av elevpennor rekommenderar vi pennor av märket “Dobell” som är svarta, smala och dryga. Används de dagligen går det åt ca 2st pennor per elev och termin. Vi rekommenderar även att man köper med en microfiberduk per elev för att snabbt kunna sudda. Dessa kan tvättas en gång per år.

Lek & Lär, Betapedagog, Biltema

IMG_7235

Clearboards

Om ni har följt denna blogg har ni sett dem i olika inlägg. Dessa enkla plastfickor minimerar inte bara onödiga utskrifter utan kan användas på en massa olika sätt. Exempelvis för att rita tid på olika sätt, använda mallar för uträkningar eller som underlag vid användning av praktiskt material. Bara din fantasi begränsar!

Lär & Lek

IMG_6630

Blädderblock

För brainstorma i grupp, strukturer som Karusellen eller Mötas på mitten samt för att redovisa tankar är det bra att alltid ha blädderblock i klassrummet du kan riva av. Det finns till och med sådana som är som stora post-its som snabbt kan placeras på väggar eller bord och fungera som en samlingsyta för par eller grupper för deras idéer, samtal eller sammanfattningar.

Slumpgenerator/Lyckohjul

Att låta elever samarbeta, förbereda varandra och sedan slumpa frågan är ett enkelt sätt att säkerställa eget ansvar vid par och grupparbete. Elever kan även samtala, jämföra eller redovisa i tillfälliga par och grupper du skapar för stunden genom att klistra in en klasslista i ett digitalt verktyg. Slumpning kan göras både digitalt eller med ett fysiskt material.

Talkort

Talkort kan vara bra att ha i en korg för varje grupp så att de finns tillgängliga när du vill att de ska användas. De säkerställer att alla i en grupp har bidragit och förtydligar att hela gruppen ska vara aktiv. Det kan vara lappar, tygbitar, klossar eller andra föremål.

DSC_1208

Rollkort

Rollkort kan användas för att förtydliga för eleverna vilken roll de har för stunden. Speciellt i början när eleverna ska lära sig hur rollerna fungerar kan dessa vara bra att använda. Med fördel syns bild och namn på rollen på framsidan och en beskrivning under eller på baksidan. Korten kan exempelvis sättas på ett nyckelband och ges till eleven som ska ha rollen. HÄR finns mer information om roller samt mallar att skriva ut och laminera. Rollkort finns också i det digitala materialet till boken Kooperativt lärande i praktiken. I nya boken om Grupputveckling och ledarskap finns fler rollkort.

17155765_10154984088227381_499245598685407114_n

Strukturkort

I boken Kooperativt lärande i praktiken och nya boken Grupputveckling och ledarskap finns det totalt 37st strukturkort att skriva ut. De har en bild på framsidan och beskrivning på baksidan. Dessa kan hängas upp på väggen för att enkelt synliggöra för eleverna vilken struktur som ska göras och blir ett stöd för läraren.

T-kort/Y-kort

För att eleverna ska kunna samarbeta effektivt behöver de få träna på samarbetsfärdigheter. För att synliggöra dessa kan ni använda ett T-kort eller ett Y-kort. HÄR finns mer information och mallar för detta. Mallar finns även i boken Kooperativt lärande i praktiken.

Bildstöd för enskilt/par/grupper/klass

För att snabbt och enkelt visa vad för arbetsformer som ska användas och vem eleverna ska arbeta med, kan bildstöd användas vid tavlan. Sådana finns i Kooperativt lärande i praktiken – Grupputveckling och ledarskap.

Placeringskort

Placeringskort kan användas om eleverna sitter i fasta grupper om 4. Det blir då tydligt för eleverna vem de ska samarbeta med och enkelt för läraren att säga exempelvis “alla kvadrater ska snart redovisa gruppens svar” eller “alla cirklar hämtar material till gruppen”. Placeringskort kan se ut på många olika sätt. Exemplet nedan finns att skriva ut i boken Kooperativt lärande i praktiken.

Screenshot (85)

Lämna ett svar