Vårtermin 2023

Vi går mot ljusare tider och en ny vårtermin drar snart igång. Spännande, utmanande, roligt! Här nedan finns lite tips och stöd för att få med det kooperativa tänket redan från början. Utgå från där du är och hitta de verktyg som du tror kan gynna dig och dina elever. Fundera på hur du kan göra för att skapa ett mer samarbetande klassrum där eleverna lär av och med varandra. Kom ihåg: våga testa, börja smått och ta stöd av varandra!

Vad är kooperativt lärande?

Kooperativt lärande är ett förhållningssätt och en metodik där människor lär tillsammans. Det går att använda i alla åldrar, i alla verksamheter, för att skapa en lärande grupp där människor vill varandra väl och stöttar varandra att komma så långt som möjligt. Kooperativt lärande kan leda till ökat lärande, ökad motivation, bättre relationer, glädje och enklare klassledarskap för läraren. I dessa inlägg kan du läsa mer om vad KL är och vad det kommer ifrån: Sammanställning, Ambitionen, Forskning.

För att få en bild av hur det ser ut i ett klassrum finns en mängd klassexempel HÄR.

Bygga en undervisningsgemenskap

En viktig aspekt för att skapa ett samarbetande klassrum är att bygga en undervisningsgemenskap i elevgruppen. Vi vill att eleverna ska bry sig om varandra och vilja varandra väl. Vi vill att de ska känna sig viktiga för andra och känna att de har något att bidra med. Jennie och Niclas håller just nu på med en ny bokserie kring detta. Tills dess finns här lite blogginlägg som kan ge stöd: Bygga en undervisningsgemenskap, Gruppstärkande övningar, Samarbetsfärdigheter i praktiken, Kooperativa lekar, Att göra eleverna redo för samarbete.

Uppdrag för att komma igång

Här på bloggen finns tre uppdrag du kan använda som stöd för att komma igång med kooperativt lärande: Uppdrag 1 – Samtalsmönster, Uppdrag 2 – Samarbetsfärdigheter, Uppdrag 3 – Arbeta i par. Uppdragen är uppbyggda som skolverkets olika lyft – förbered, planera, genomför, reflektera. Uppdragen görs med fördel tillsammans med kollegor så att ni kan stötta varandra.

Vill du lära dig mer?

Det finns många sätt att lära sig mer om kooperativt lärande på, oavsett om du är nybörjare eller redan är igång, oavsett om du är lärare, förskollärare, utvecklingsledare, fritidspedagog eller rektor.

Gillar du att läsa finns ett flertal böcker om kooperativt lärande. Till flera av dem finns digitala resurser du kan använda som stöd. Du kan läsa mer om böckerna i detta inlägg.

Vill du få stöd att utvecklas genom en kurs finns det både korta tvåtimmarsworkshops och en- och tvådagarskurser att välja mellan, med olika teman och fokus. Det finns även en helt digital kurs du gör i egen takt där du får personlig feedback från Jennie och Niclas. Mer om kurserna läser du HÄR (scrolla ner så syns alla), mer om fördjupningsworkshopparna läser du HÄR (scrolla ner så syns alla).

Via Studentlitteratur finns två digitala introduktionspaket med filmer, uppdrag och material, där ni på er enhet själva leder utvecklingsarbetet. Utbildningspaketet för skola hittar du HÄR, utbildningspaketet för förskola hittar du HÄR.

Via Preparus.se finns två inspelade föreläsningar (med text+uppdrag) kring Meningsfullt lärande (läs mer HÄR) och Samarbete i par (läs mer HÄR).

Lycka till i vår! Hoppas vi ses på någon kurs eller i facebookgruppen.

Lämna ett svar